Συνεχίζονται οι πολεμικές απειλές από το καθεστώς του Κιμ Τζονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA ανακοίνωσε ότι πριν από δύο ημέρες προχώρησε σεδοκιμή ενός νέου υποβρυχίου drone ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση.

Το μυστικό όπλο, όπως το αποκαλεί το πρακτορείο, τοποθετήθηκε στα νερά ανοιχτά της επαρχίας Νότιας Χαμγιόνγκ από την περασμένη Τρίτη και βρέθηκε στη θάλασσα για περισσότερες από 59 ώρες σε βάθος 80 έως 150 μέτρων πριν πυροδοτηθεί στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του, αναφέρει η έκθεση.

Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις ανακοινώσεις τόνισαν ότι αν όντως έγινε αυτή η δοκιμή συνιστά σοβαρή απειλή, δεδομένου ότι η χρήση ενός τέτοιου όπλου μπορεί να προκαλέσει ένα ραδιενεργό τσουνάμι, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον θαλάσσιο χώρο. Το όνομά του, άλλωστε, είναι «Haeil», όπως είναι το τσουνάμι στα κορεατικά.

Προειδοποιεί ο Κιμ

Το συγκεκριμένο όπλο, όπως αναφέρει το KCNA, έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται σε εχθρικά σκάφη και λιμάνια πυροδοτώντας ένα ραδιενεργό κύμα υπερκλίμακας. Mπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ακτή και λιμάνι ή να ρυμουλκηθεί από πλοίο επιφανείας για λειτουργία.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Τζονγκ Ουν επέβλεψε την άσκηση και είπε ότι θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα ώστε «να συνειδητοποιήσουν ότι η απεριόριστη ικανότητα αποτροπής πυρηνικού πολέμου της Βόρειας Κορέας ενισχύεται με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Το βορειοκορεατικό όπλο φαίνεται να μιμείται τις ρωσικές τορπίλες Poseidon, οι οποίες λέγεται ότι είναι ικανές να γεννούν ραδιενεργά κύματα και πυρηνικά τσουνάμι που θα μπορούσαν μέχρι και να καταστρέψουν παράκτιες πόλεις.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο λίγες ώρες πριν συναντηθούν οι ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Την προηγούμενη χρονιά η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε περισσότερους από 90 πυραύλους. Οι τελευταίες κινήσεις, πάντως, ήταν η απάντηση στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που ήταν η μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων πέντε χρόνων και χαρακτηρίστηκε «πρόβα πολέμου» από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.