Το Μεντεγίν της Κολομβίας συνήθως βρίσκεται στις ειδήσεις για κακό λόγο. Κι αυτή είναι μια τέτοια περίπτωση, χάρη σε dating apps που είναι το εργαλείο για να δολοφονηθούν άντρες.

Θεωρείται από τις πιο διεφθαρμένες πόλεις στον κόσμο, από τα παγκόσμια κέντρα ναρκο-εμπορίου, με συμμορίες, δολοφονίες και εκβιασμούς σε πρώτο πλάνο. Ποιος θα το περίμενε, όμως, ότι η πόλη θα έφτανε στο σημείο να κάνει και… εξαγωγή βίας, μάλιστα μέσω app ερωτικών γνωριμιών!

Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κολομβία, τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον οκτώ Αμερικανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεδεγίν, όπου είχαν μεταβεί ως τουρίστες για να γνωρίσουν από κοντά εντυπωσιακές Κολομβιανές, με τις οποίες μιλούσαν σε εφαρμογές γνωριμιών (dating apps). Ο πιο γνωστός απ’ αυτούς ήταν ο Του Γκερ Σιονγκ, ένας Χμονγκ δεύτερης γενιάς, από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς στην πολιτεία της Μινεσότα.

Ο Του Γκερ βρέθηκε δολοφονημένος σε μια δασώδη περιοχή έξω από το Μεδεγίν πριν λίγο καιρό. Δύο ημέρες πριν το θάνατό του είχε τηλεφωνήσει στον αδελφό του και του είχε ζητήσει να του μεταβιβάσει στο λογαριασμό του 2.000 δολάρια. Ο αδελφός του το έκανε χωρίς πολλές ερωτήσεις. Σύμφωνα με τη δική του κατάθεση, ο Του Γκερ δεν του είπε το λόγο για τον οποίο ήθελε τα λεφτά, ούτε άφησε να εννοηθεί ότι συμβαίνει κάτι κακό.

Το ποσό, όπως αποδείχτηκε, ένας μια μορφή «λύτρων» που ζήτησαν, για να τον απελευθερώσουν, αυτοί που τον απήγαγαν. Η αστυνομία του Μεδεγίν συνέλαβε δύο άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι έχουν σχέση με τη δολοφονία, αλλά ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Του Γκερ, πριν φύγει από τη Μινεσότα για να ταξιδέψει στο Μεδεγίν, συνομιλούσε με μια γυναίκα από την Κολομβία σε dating app. Δεν είναι ξεκάθαρο αν γνώρισε για πρώτη φορά τη γυναίκα μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών ή μέσω φίλων. Αλλά ο θάνατός του, όπως και οι προηγούμενοι που έχουν σημειωθεί από το Νοέμβριο του 2023, ανάγκασαν την αμερικανική πρεσβεία στην Κολομβία να συμπεριλάβει τον κίνδυνο αυτόν στην ταξιδιωτική της οδηγία προς όσους θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι γνώριζε για μια συμμορία στην πόλη που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν εφαρμογές γνωριμιών για να απομονώσει τα θύματα πριν τα απαγάγει και τα σκοτώσει. Αλλά ακόμα δεν είναι σαφές αν όντως αυτή η συμμορία κρύβεται πίσω από τους θανάτους.

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2023, το τουριστικό παρατηρητήριο του Μεδεγίν είχε ήδη καταγράψει 32 βίαιες δολοφονίες αλλοδαπών στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 12 Αμερικανών και τριών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό συνεπάγεται αύξηση 40% από τον προηγούμενο χρόνο.

Μεδεγίν: Τους καταγράφουν ως θανάτους από ναρκωτικά

Η πρεσβεία λέει ότι αρκετές από αυτές τις υποθέσεις ξεκίνησαν με μια εφαρμογή γνωριμιών που χρησιμοποιείται για να δελεάσει θύματα. Αξιωματούχοι της πόλης αποκάλυψαν ότι είναι σύνηθες φαινόμενο οι εγκληματίες να ναρκώνουν τους τουρίστες με σκοπολαμίνη, μια άοσμη ουσία γνωστή ως «Ανάσα του Διαβόλου». Συνήθως τα θύματα καταγράφονται ως θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Το προφίλ, όμως, των θυμάτων είναι σχεδόν πανομοιότυπο: Άνδρες σε μέση ηλικία, οι οποίοι κατά τις περιγραφές των οικείων τους περιγράφονται ως αγνοί και άδολοι.

Οι συγκεκριμένες εφαρμογές (Tinder, Bumble κτλ.) χρησιμοποιούνται όχι μόνο εξ αποστάσεως, αλλά και περιστασιακά. Αμερικανοί πολίτες που βρέθηκαν στο Μεδεγίν για άλλους λόγους και θέλησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε ιστοσελίδες γνωριμιών καταγγέλλουν ότι η απόπειρα να γνωρίσουν κοπέλες στην πόλη δεν είναι καλή ιδέα. Τις περισσότερες φορές οι κοπέλες αυτές, που δεν πλασάρονται ως ιερόδουλες, είναι μέλη συμμοριών που έχουν σκοπό να τους ναρκώσουν και να τους ξαφρίσουν από οτιδήποτε κουβαλούν κι έχει αξία. Αν δε συνειδητοποιήσουν ότι το θύμα μπορεί να τους αποκαλύψει, δεν διστάζουν να προχωρήσουν μέχρι τη δολοφονία.

Η νέα ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ συνιστά στους πολίτες της να αποφεύγουν να βγαίνουν ραντεβού σε ιδιωτικά μέρη όπως ξενοδοχεία, καθώς και να ενημερώνουν τους φίλους, την οικογένεια ή το προσωπικό των κτιρίων για το ποιος είναι μαζί. Υπάρχει, ωστόσο, και η σύσταση να μην αντιστέκονται όταν κάποιος επιχειρεί να τους ληστέψει, επειδή μπορεί να το πληρώσουν με τη ζωή τους.

Ο δήμαρχος της πόλης Φεντερίκο Γκουτιέρες είπε ότι θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες, αλλά όχι αυτούς που έρχονται αποκλειστικά για σεξ και ναρκωτικά, αυτοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία έχει λάβει οδηγίες να ξεκινήσει «ειδικές επεμβάσεις» στις γειτονιές όπου ευδοκιμεί αυτού του είδους ο «τουρισμός». Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια ξένοι επισκέφθηκαν το Μεδεγίν ως τουρίστες το 2022, ένα νέο ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και πάνω από το 25% ήταν Αμερικανοί. Οι αριθμοί για το 2023 αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότεροι.

** Με πληροφορίες από BBC.