Με το Ισραήλ να ετοιμάζεται για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ενώ παράλληλα δέχεται πυρά από τη Χεζμπολάχ στο Βορρά το μονοπάτι της διπλωματίας παραμένει ανοικτό, με τους Αμερικανούς να προσπαθούν να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Αποκαλυπτικό των διαβουλεύσεων που γίνονται σε διάφορα επίπεδα με στόχο να μην υπάρξει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή είναι ότι παραμένει στην περιοχή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επιστρέφει στο Ισραήλ για να δει από κοινού με το Τελ Αβίβ τα επόμενα βήματα.
Την ίδια στιγμή έντονη είναι η φημολογία ότι στο Ισραήλ θα μεταβεί και ο ίδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αν και αμερικανικές πηγές τονίζουν ότι καμία τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Για τους ίδιους λόγους ο Μπλίνκεν συναντήθηκε την Κυριακή (17/10) με τον διάδοχο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Ριάντ, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε η συνάντηση που ακολούθησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Κάιρο σε μία προσπάθεια να τον πείσει να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα.
Ο Σίσι δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι το Ισραήλ αποφάσισε να τιμωρήσει συνολικά 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας οδηγώντας του σε μαζική έξοδο.
Μεσανατολικό: Τι φοβάται το Κάιρο
Στην πραγματικότητα το Κάιρo φοβάται ότι μια έξοδος των Παλαιστινίων στο Σινά από το πέρασμα της Ράφα θα μπορούσε να γίνει μόνιμη, ενώ οι Παλαιστίνιοι με τη σειρά τους ανησυχούν μήπως το Ισραήλ δεν τους επιτρέψει να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε μια δεύτερη Νάκμπα.
Επίσης το Κάιρο θεωρεί ότι μία έξοδος των Παλαιστινίων θα σήμαινε ότι η Γάζα θα ήταν υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι η Αίγυπτος βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση, το οποίο σημαίνει ότι αν ανοίξει τα σύνορα θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τη χώρα.
Εξ ου και οι δυτικές χώρες που πιέζουν να ανοίξουν τα σύνορα στο πέρασμα της Ράφα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για να δεχθεί τη συμφωνία.