Τον εφιάλτη που έζησε όλες αυτές τις ημέρες στο Σουδάν, τις δυσκολίες που πέρασε μαζί με άλλους συμπολίτες και πώς κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν από την κόλαση περιέγραψε λεπτομερώς ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, μιλώντας στην ΕΡΤ 3 λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που μετέφερε τους Έλληνες στη χώρα μας λέγοντας πως «από θαύμα ζούμε».

«Μας ειδοποίησαν να ετοιμαστούμε γιατί φεύγουμε, δεν ξέραμε πολλά πράγματα. Μάς παρέλαβαν με ένα βανάκι. Είχαν κάνει συνεννοήσεις ο οδηγός με τον συνοδηγό να περάσουν από όλα τα σημεία που είχαν ενημερώσει ότι θα πάρουν άτομα από την ελληνική κοινότητα να δώσουν αναφορά.

Κάποιοι δεν μας αναγνώρισαν και χτύπησαν δύο φορές το βανάκι, αλλά ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς», είπε αρχικά ο Μητροπολίτης, τονίζοντας πως υπάρχουν πίσω εγκλωβισμένοι Έλληνες, τους οποίους δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν.

«Ήταν ανώφελο να βάλουμε όλους τους υπόλοιπους σε κίνδυνο, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί μέναμε στο κέντρο οι περισσότερο. Όσοι έμεναν στα προάστια, έφταναν στο αεροδρόμιο. Όσοι μέναμε στο κέντρο του Χαρτούμ, ήταν φύσει και θέσει αδύνατο να κινηθούμε είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο χωρίς να μας χτυπήσουν.

Κάποια στιγμή που επιχειρήσαμε εμείς να πάμε στη γαλλική Πρεσβεία και ήμασταν 12 άτομα, μας χτύπησαν. Δεν βρεθήκαμε στη μέση διασταυρούμενων πυρών, εμάς χτύπησαν».

Όπως είπε όμως στη συνέχεια, αυτή δεν ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που έζησε. «Η δυσκολότερη στιγμή ήταν όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, μαζευτήκαμε σε μία γωνία και είπαμε ήρθε το τέλος μας. Καλύψαμε με τα σώματά μας τα παιδιά για να σωθούν τουλάχιστον αυτά. Από θαύμα ζούμε όσοι είμασταν στη Μητρόπολη», τόνισε χαρακτηριστικά με τις δηλώσεις του να συγκλονίζουν.

Ο ίδιος ανέφερε πως η κατάσταση θυμίζει κόλαση, εξηγώντας ότι «δεν μιλάμε για έναν απλό πόλεμο, αλλά για εμφύλιο σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς καμία ευαισθησία. Δεν τους ενδιαφέρουν ούτε άμαχοι, ούτε έγκυες, ούτε παιδιά. Κανένας. Πρώτος τους στόχος είναι τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα».