Είχε περάσει αρκετός καιρός από τότε που είχε γίνει επίθεση σε κάποιο έργο τέχνης στο πλαίσιο ενός κινήματος ακτιβισμού για το περιβάλλον που είχε ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να δούμε ξανά τέτοιο περιστατικό και δη στη Μόνα Λίζα στο Λούβρο, δηλαδή στον πιο διάσημο πίνακα παγκοσμίως. Αναμφίβολα, η στόχευση αυτού του πίνακα, σε μια τέτοια στιγμή στη Γαλλία, είχε έναν μεγάλο συμβολισμό.
Τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία γίνονται πορείες διαμαρτυρίας από τους αγρότες για να πέσουν οι τιμές στα καύσιμα και να γίνουν νομοθετικές ενέργειες διευκόλυνσης τους, μιας και τα τελευταία 3 χρόνια, τόσο λόγω πανδημίας όσο και λόγω πληθωρισμού, όλα είναι πλέον πολύ ακριβά, με αποτέλεσμα κάποιοι να μη μπορούν να αντεπέλθουν σε επίπεδο παραγωγής ή να πουλάνε τα προϊόντα τους πανάκριβα και να μην πουλιούνται.
Έτσι, κάποιες ακτιβίστριες μπήκαν στο Λούβρο και επιτέθηκαν για δεύτερη φορά την τελευταία διετία σε αυτό το παγκόσμιο σύμβολο της τέχνης, τη Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι, πετώντας ντοματόσουπα και φωνάζοντας «θέλουμε υγιεινό και βιώσιμο φαγητό, ο πρωτογενής τομέας μας είναι άρρωστος».
Πάντως, η Μόνα Λίζα έμεινε άθικτη, μιας και εδώ και 74 χρόνια έχει τοποθετηθεί προστατευτικό πλεξιγκλάς, μετά από ρίξη υγρού οξέος που είχε πέσει στον πίνακα. Το πλεξιγκλάς είχε ανανεωθεί το 2019 και είχε προλάβει την επίθεση με κέικ το 2022 από ακτιβιστές του περιβάλλοντος.
* Με πληροφορίες από BBC