Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Τετάρτη (22/03) ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα που είναι συμβαλλόμενο μέρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) θα πρέπει να συλλάβει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν την επισκεφθεί.

«Νομίζω ότι οποιοσδήποτε είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Δικαστήριο και έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν απαντώντας σε ερώτηση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκράχαμ, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας. Βέβαια, ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει αν οι αμερικανικές Αρχές θα παρέδιδαν τον Πρόεδρο της Ρωσίας στο ΔΠΔ αν επισκεπτόταν τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Δικαστήριο.

«Δεν νομίζω ότι [ο Βλαντίμιρ Πούτιν] έχει σχέδια να ταξιδέψει εδώ (σ.σ. στις ΗΠΑ) σύντομα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άντονι Μπλίνκεν, όπως μετέδωσε το CNN. Πάντως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει φύγει σχεδόν καθόλου από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια και δεν έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ από το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον ρόλο του σε μια τεράστια προσπάθεια του Κρεμλίνου να απελάσει με τη βία παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε στα μέσα Φεβρουαρίου από το Παρατηρητήριο Συγκρούσεων, το οποίο υποστηρίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, και έγινε από το Εργαστήριο Ανθρωπιστικών Ερευνών του Γέιλ, διαπίστωσε ότι περισσότερα από 6.000 παιδιά, ηλικίας από μόλις ενός μηνός έως 17 ετών, βρίσκονταν υπό ρωσική επιτήρηση κατά τη διάρκεια του πολέμου, αν και ο «συνολικός αριθμός των παιδιών δεν είναι γνωστός και είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος από 6.000».

Ακόμα, εντοπίστηκαν 43 εγκαταστάσεις που αποτελούν μέρος του τεράστιου δικτύου όπου στάλθηκαν τα παιδιά, το οποίο εκτείνεται «από τη μία άκρη της Ρωσίας στην άλλη», συμπεριλαμβανομένων της – κατεχόμενης από τη Ρωσία – Κριμαίας, της «ανατολικής ακτής του Ειρηνικού – πιο κοντά στην Αλάσκα παρά στη Μόσχα» και της Σιβηρίας, όπως δήλωσε ο Ναθάνιελ Ρέιμοντ του Εργαστηρίου Ανθρωπιστικών Ερευνών του Γέιλ.

«Ο πρωταρχικός σκοπός των στρατοπέδων φαίνεται να είναι η πολιτική επανεκπαίδευση», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον 32 από τις εγκαταστάσεις που εντοπίστηκαν στην έκθεση, «φαίνεται να συμμετέχουν σε συστηματικές προσπάθειες επανεκπαίδευσης που εκθέτουν τα παιδιά από την Ουκρανία σε ρωσοκεντρική ακαδημαϊκή, πολιτιστική, πατριωτική και – σε δύο περιπτώσεις – ειδικά στρατιωτική εκπαίδευση».

Photo credits: Shutterstock