Ο Σαμ Άλτμαν υποστηρίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιτρέψει ακόμα και σε έναν απένταρο να δημιουργήσει μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων πολύ σύντομα.
Ο 38χρονος Άλτμαν δεν είναι κάποιος τυχαίος. Για όσους δεν τον ξέρουν είναι ο CEO του OpenAI και έχει χαρακτηριστεί από το New York Magazine ως ο «Οπενχάιμερ της εποχής μας». Η σχέση του με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σχεδόν…ερωτική!
Σε δήλωση λοιπόν που έκανε σε ένα q&a, ο Άλτμαν υποστήριξε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τέτοια δυνατότητα, ώστε θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στα επόμενα χρόνια, χωρίς να έχουν καμία βοήθεια.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κάνει εταιρείες να αξίζουν δισεκατομμύρια αποτελούμενες μόνο από 10 άτομα, ενώ έχει βάλει στοίχημα πως θα υπάρξει εταιρεία ενός και μόνο ατόμου που θα αξίζει ένα δισεκατομμύριο.
Sam Altman says AI will make it possible for one person to build a billion dollar company very soon. pic.twitter.com/pfScwZ53hp
— Andrew Michael (@andrewmichaelio) February 1, 2024
Ο Σαμ Άλτμαν και η Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο Άλτμαν άρχισε να γίνεται γνωστός το 2015 όταν συνίδρυσε την OpenAI ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, μαζί με τον Ίλον Μασκ και άλλους τέσσερις. Ως στόχο έθεσαν τη δημιουργία «ενός υπολογιστή που θα μπορεί να σκέφτεται όπως ένας άνθρωπος με κάθε τρόπο και να το χρησιμοποιεί αυτό για το μέγιστο όφελος της ανθρωπότητας». O Musk αποχώρησε από την OpenAI το 2018, αφήνοντας τον Άλτμαν επικεφαλής.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η εταιρεία υπό την ηγεσία του, την άνοιξη του 2019, ήταν η δημιουργία μιας κερδοσκοπικής θυγατρικής εταιρείας. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, το OpenAI πέρασε από το καθεστώς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε κερδοσκοπικό το 2019, γεγονός που του επέτρεψε να προσελκύει επενδύσεις από venture funds και να προσφέρει εταιρικά μερίδια στους υπαλλήλους.
Η κατασκευή τεχνητής νοημοσύνης αποδείχθηκε εξαιρετικά δαπανηρή και ο Άλτμαν χρειαζόταν χρήματα. Μέχρι το καλοκαίρι, είχε συγκεντρώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τη Microsoft.
Ως οραματιστής κατάφερε να εξαπλώσει την Τεχνητή Νοημοσύνη περισσότερο από κάθε άλλον μέσω του chatbot ChatGPT, παραδεχόμενος πάντως στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου τους κινδύνους του ΑΙ, λέγοντας ότι: «Αν αυτή η τεχνολογία πάει στραβά, τότε μπορεί να πάει πολύ στραβά».
Ο Άλτμαν έχει επενδύσεις σε σειρά νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και πυρηνικής ενέργειας (μεταξύ άλλων σε Airbnb, Stripe και Retro Biosciences). Είναι πρόεδρος του συμβουλίου της Helion, εταιρείας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πυρηνικής σύντηξης και της Oklo, μιας εταιρείας πυρηνικής σχάσης.
Προσφάτως, ο Άλτμαν βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την αρχική του απομάκρυνση από το OpenAI και την επιστροφή του. Όντας πιο ισχυρός, έχει αναλάβει να φτιάξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ελέγχου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και μια από τις πρωτοβουλίες του αφορά την εκμάθηση της χρήσης της ΤΝ σε παιδιά με τρόπο ασφαλή.