Επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του Εισαγγελέα στο Μπορντό η έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για περίπου 25 κρούσματα αλλαντίασης, στο εστιατόριο Tchin Tchin, μεταξύ των οποίων και η 32χρονη Ελληνίδα που έχασε τη ζωή της όταν μολύνθηκε με τη νόσο, με τις κατηγορίες να αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια, διάθεση επιβλαβών τροφίμων στην αγορά και της πώληση τοξικών τροφίμων.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής έκαναν λόγο για ύπαρξη αλλαντικής τοξίνης τύπου B στο πιάτο με τις σαρδέλες που κατανάλωσαν αρκετοί πελάτες του wine bar, με αποτέλεσμα να νοσήσουν με αλλαντίαση και αρκετοί από αυτούς να νοσηλευτούν στην εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση μάλιστα και με αναπνευστική θεραπεία ορισμένοι από αυτούς.

Μιλώντας στη Sud Ouest, ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του εστιατορίου Tchin Tchin είπε ότι ο εντολέας του έχει ενημερωθεί για την έναρξη της έρευνας, ωστόσο προτεραιότητά του παραμένει ο εντοπισμός όλων των ατόμων που κατανάλωσαν το μολυσμένο πιάτο στο εστιατόριό

Σύμφωνα με τον Stéphane Guitard, όλη την προηγούμενη εβδομάδα συνεργαζόταν στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γαλλίας, ο πελάτης του, προκειμένου να εντοπιστούν όλα τα άτομα που πέρασαν από το εστιατόριό του το κρίσιμο διάστημα.

Αναφορικά με το εάν ο εστιάτορας έχει κάποια εξήγηση για το συνέβη, ο δικηγόρος του επισήμανε ότι ο εντολέας του περιμένει τα συμπεράσματα των ειδικών, αφού ο ίδιος δεν έχει κατανοήσει ακόμα την πηγή του προβλήματος. Ο ίδιος, παρουσίασε την απόδειξη για τη χύτρα ταχύτητας που χρησιμοποίησε κατά τη διαδικασία συντήρησης των σαρδελών, και είπε ότι ακολούθησε τις συστάσεις του κατασκευαστή όσον αφορά στη διάρκεια του μαγειρέματος. Όλα τα σκεύη που χρησιμοποίησε ήταν καθαρά και το λαστιχάκι για το βάζο καινούργιο. Και ο ίδιος «έχει ανάγκη να καταλάβει», είπε ο δικηγόρος του, λέγοντας ότι περιμένουν να δουν τι θα πουν οι ειδικοί.