Νέες τραγικές ειδήσεις από την κεντρική Μεσόγειο με ναυάγια πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες πριν προσεγγίσουν το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον29 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική έχασαν τη ζωή τους όταν οι δύο βάρκες τους βυθίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας. Αυτό ανακοίνωσε χθες η ακτοφυλακή της αφρικανικής χώρας.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, πέντε βάρκες που μετέφεραν μετανάστες, βυθίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της νότιας πόλης Σφαξ, με συνέπεια τουλάχιστον 40 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 να αγνοούνται.

Η Τυνησία έχει ξεπεράσει πλέον τη Λιβύη ως κύριο σημείο αναχώρησης για τους ανθρώπους που φεύγουν από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ο Χουσέμ Τζεμπαντλί, ανώτερος αξιωματούχος της εθνικής φρουράς, δήλωσε ότι η τυνησιακή ακτοφυλακή διέσωσε επίσης 11 άτομα στα ανοικτά των ακτών της Μαχντία, του λιμανιού απ’ όπου φέρεται να ξεκίνησε το μοιραίο πλοιάριο.

Δεκαπλάσιες οι ροές σε σχέσεις με το 2022

Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι σταμάτησε περίπου 80 σκάφη που κατευθύνονταν προς την Ιταλία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και συνέλαβε περισσότερους από 3.000 μετανάστες, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Τα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι τουλάχιστον 12.000 μετανάστες που έφτασαν φέτος στην Ιταλία απέπλευσαν από την Τυνησία, σε σύγκριση με 1.300 την ίδια περίοδο του 2022.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Τυνησιακού Φόρουμ για τα Κοινωνικά και Οικονομικά Δικαιώματα, η ακτοφυλακή της Τυνησίας εμπόδισε περισσότερους από 14.000 μετανάστες να ξεκινήσουν με βάρκες κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, έναντι 2.900 κατά την ίδια περίοδο πέρυσι. Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διέσωσε περίπου 750 μετανάστες σε δύο επιχειρήσεις στα ανοικτά των νότιων ιταλικών ακτών.

Στο νησί της Λαμπεντούζα, επίσης, οι ιταλικές αρχές προχώρησαν σε προσωρινή κατάσχεση πλοιάριου της ΜΚΟ Louis Michele, η δράση της οποίας έχει στηριχθεί, οικονομικά, από το γνωστό καλλιτέχνη Bansky. Στελέχη της συγκεκριμένης ΜΚΟ κατήγγειλαν ότι οι ιταλικές αρχές δεν τους επιτρέπουν να σαλπάρουν και να μπορέσουν να ξεκινήσουν νέα επιχείρηση στην κεντρική Μεσόγειο. Η προσωρινή αυτή κατάσχεση οφείλεται προφανώς στο ότι το πλοίο μπορεί να πραγματοποίησε πολλαπλές επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών, πριν εισέλθει σε ιταλικό λιμάνι.