Μόλις μια εβδομάδα πριν από την ημέρα των εκλογών στην Τουρκία, η εταιρεία δημοσκοπήσεων ΜΑΚ, θεωρεί ότι η δυναμική κινείται προς την αντιπολίτευση και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει οριστικά στον πρώτο γύρο.
Σημειώνεται ότι, η δημοσκόπηση δημοσιοποιήθηκε παρά την επίσημη απαγόρευση για την δημοσίευση δημοσκοπήσεων ενόψει των διπλών εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.
Αναλυτικά προβλέπεται :
- Ταγίπ Ερντογάν: 45,4 % (+1,7 από 23 Απριλίου)
- Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 50,9 % (+3,1)
- Μουχαρέμ Ιντζέ ( Κόμμα της Πατρίδας) : 1,7 % (-1,7)
- Σινάν Ογάν: 2,0 % (+0,9)
Σχετικά με τις κοινοβουλευτικές εκλογές παρατηρείται ενίσχυση των δυο μεγάλων κομμάτων :
- Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ): 36.9 % (+1.1)
- Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP): 30.1 % (+1.0)
- (Φιλοκουρδικό) YSP: 10.4 % (+0.9)
- Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜHP): 6.6 % (-0.6)
- «Καλό Κόμμα»( İYİ): 12.6 % (+0.9)
- Άλλο: 3.4 % (-3.3)
Ο ρόλος των Κούρδων με ασαφείς συσχετισμούς
Υπενθυμίζεται ότι το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και οι σύμμαχοί του, προέτρεψαν το λαό να στηρίξει Κιλιτσντάρογλου, ως μόνο αντίπαλο δέος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγείται άλλωστε μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι δε Κούρδοι της Τουρκίας, ανέρχονται σε 15 με 20 εκατομμύρια, δηλαδή το 20% του πληθυσμού, ένα αξιόλογο ποσοστό και δύναμη μετρήσιμη, ώστε να επηρρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα της ερχόμενη Κυριακής. Πάντως, προκελεί εντύπωση και δείχνει την ανάγκη εκθρονισμού του Ερντογάν, το γεγονός πως το CHP που ηγείται της συστράτευσης, είναι το κόμμα που ίδρυσε το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο δεν είχε μεγάλη στήριξη στις κουρδικές περιοχές, διότι αφενός αρνούνταν την ύπαρξη κουρδικού έθνους, αφετέρου κατέπνιξε δύο κουρδικές επαναστάσεις το 1925 και το 1938. Ας επισημανθεί μάλιστα, ότι η χρήση της κουρδικής γλώσσας δημοσίως και στα σχολεία ήταν απαγορευμένη.
Το Middle East Eye, επισημαίνει χαρακτηριστικά, ότι οι Κούρδοι είναι έτοιμοι παρά το άσχημο παρελθόν που υπάρχει με το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να γυρίσουν την πλάτη στον Ερντογάν. Τον περασμένο μήνα εξάλλου, οι πολιτικοί των Κούρδων εξέφρασαν επίσημα τη στήριξή τους στον Κιλιτσντάρογλου, δεδομένης της δέσμευσης του τελυταίου να αποφυλακίσει τον πρώην πρόεδρο του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Το HDP λοιπόν, αποφάσισε να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες της αντιπολίτευσης να κερδίσει τις εκλογές.
Ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίουγλου από την άλλη π[λευρά, αναπληρωτής υποψήφιος για τον φιλοκουρδικό κόμμα των Πρασίνων και του Πράσινου Μέλλοντος (YSP), εκτιμά ότι η στήριξη στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης θα δώσει πόντους στον Κιλιτσντάρογλου αλλά δεν θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη νίκη.
Η ρητορική του Κιλιντζάρογλου πάντως διαφέρει και η τάση τα τελευταία χρόνια του τουρκικού λαού δείχνει πιο έντονμη την ανάγκη συμπερίληψης και στοιχειώδους προόδου, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά ο πληθυσμός στη γειτονική χώρα.
Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι στρέφονται στο CHP καθώς κάτι αντίστοιχο είχε γίνει τη δεκαετία του ‘70 όταν ο Μπουλέντ Ετσεβίτ υποσχέθηκε εκδημοκρατισμό. Οι Κούρδοι άλλωστε, άρχισαν να αποστρέφονται τον Ενρτογάν μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τις κουρδικές ομάδες το 2015.
Δημοσκόπηση του κέντρου Rawest στα τέλη Απριλίου στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ, Μάρντιν, Σανλιούρφα και Βαν στηρίζουν Κιλιτσαντάρογλου με 62,4% έναντι του 34,5% που λαμβάνει ο Ερντογάν.