Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα, όταν ο Τζόρνταν Νίλι, ένας μαύρος άντρας που μιμείτο τον Μάικλ Τζάκσον, δολοφονήθηκε σε έναν συρμό του μετρό της Νέας Υόρκης από έναν βετεράνο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας και της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, ο 30χρονος Τζόρνταν Νίλι πέθανε από συμπίεση του λαιμού, διευκρινίζοντας ότι πλέον η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στην αστυνομία πως ο Νίλι, ο οποίος προσπαθούσε να ζήσει ως καλλιτέχνης του δρόμου, όπως μαρτυρούν βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Twitter, «δρούσε απρόβλεπα» και περπατούσε νευρικά στον συρμό το απόγευμα της Δευτέρας, φωνάζοντας πως έχει ανάγκη νερό, φαγητό και χρήματα, χωρίς ωστόσο να επιτεθεί σε κανέναν εντός του συρμού.

Ο δημοσιογράφος Χουάν Αλμπέρτο Βάσκεζ, που βρισκόταν ανάμεσα στους επιβάτες του τρένου, δήλωσε πως ο Νίλι είχε επιθετική συμπεριφορά και φώναζε πως είναι «απηυδησμένος, πεινασμένος και κουρασμένος να μην έχει τίποτα».

Μεταφέροντας τα λεγόμενα του 30χρονου, ο Βάσκεζ είπε πως το θύμα φώναζε: «Δεν με νοιάζει αν πεθάνω. Δεν με νοιάζει αν πάω φυλακή. Δεν έχω φαγητό… τελείωσα».

Τότε, ένας 24χρονος πεζοναύτης, ο οποίος δεν έχει ταυτοποιηθεί, τσακώθηκε με τον Νίλι και πέρασε τα χέρια του γύρω από τον λαιμό του για να του προκαλέσει πνιγμό.

Ένα δεύτερο άτομο πήγε να βοηθήσει, καθώς ο Νίλι πάλευε να ξεφύγει από τα χέρια του πεζοναύτη χτυπώντας τα χέρια και τα πόδια του, ωστόσο, μετά από λίγη ώρα σταμάτησε να ανταποκρίνεται.

Ο βετεράνος του Σώματος Πεζοναυτών οδηγήθηκε για ανάκριση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς η αστυνομία συνεχίζει την έρευνά της. Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι ζήτησε από τους μάρτυρες να καλέσουν το 911 καθώς κρατούσε τον Νίλι από τον λαιμό.

Χθες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μετρό της Νέας Υόρκης με αφορμή τον θάνατο του άτυχου άνδρα, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα και να ζητούν δικαιοσύνη.

Νέα Υόρκη

«Αυτό ήταν ένα φρικτό λιντσάρισμα – η δολοφονία κάποιου που χρειαζόταν βοήθεια», είπε η φοιτήτρια Shifa Rahman. «Ήταν σε σημείο απόγνωσης και ένας πολίτης, ενεργώντας με φυλετική προκατάληψη, ενήργησε για να το καταστείλει», πρόσθεσε.