Νέα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο, αυτή τη φορά λίγο έξω από τις ακτές της Τυνησίας. Ένα υπερφορτωμένο πλοιάριο με 38 μετανάστες που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του λιμανιού της Σφαξ. Από τους επιβαίνοντες οι περισσότεροι είναι ακόμη αγνοούμενοι, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόνο πέντε και έχουν ανασυρθεί άλλες πέντε σοροί.
Σύμφωνα με τον Ρομντάν Μπεν Ομάρ, στέλεχος της ΜΚΟ Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (FTDES), οι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από την Ακτή Ελεφαντοστού. Όλο και περισσότεροι από την υποσαχάρια Αφρική εγκαταλείπουν τις χώρες τους και καταφεύγουν στα μεσογειακά λιμάνια της Βόρειας Αφρικής, κυρίως της Τυνησίας και της Λιβύης, προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Οι λιμενικές αρχές της Τυνησίας ανακοίνωσαν ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων, όμως τα πράγματα είναι δυσοίωνα, επειδή στην περιοχή επικρατεί θαλασσοταραχή και πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Δεκαπλασιάστηκαν οι ροές το 2023
Η νέα τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώθηκε έναν μήνα μετά την εμπρηστική ομιλία του προέδρου της Τυνησίας Καΐς Σαγιέντ, ο οποίος απέδωσε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την υποσαχάρια Αφρική σε σχέδιο συνομωσίας με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης στη χώρα του. Η ομιλία του Σαγιέντ είχε πυροδοτήσει κύμα βίας κατά των μεταναστών, με περισσότερους από 21.000 να εγκαταλείπουν άρον-άρον τη χώρα, επιλέγοντας ακόμα και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές από την Τυνησία προς την Ευρώπη έχουν δεκαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 2022 ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ξεκίνησαν από τυνησιακά λιμάνια για την Ευρώπη ήταν 1.300 και μόνο στους πρώτους τρεις μήνες του 2023 έχουν ξεπεράσει τις 12.000. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η κεντρική Μεσόγειος θεωρείται το πιο θανατηφόρο σημείο για να περάσει κανείς σε ευρωπαϊκό έδαφος.