Ακόμα μια τραγωδία εκτυλίχθηκε στην κεντρική Μεσόγειο, με τουλάχιστον 30 ανθρώπους να αγνοούνται στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία μετά από ναυάγιο δουλεμπορικού σκάφους, που κατευθυνόταν στις ιταλικές ακτές. Το ναυάγιο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έγινε λίγο μετά την αναχώρηση του σκάφους από τις ακτές της Λιβύης και οι προσπάθειες για την διάσωση των παράνομων μεταναστών καθυστέρησαν υπερβολικά, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις διάσωσης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ως τώρα τα συνεργεία διάσωσης έχουν καταφέρει να ανασύρουν 17 ανθρώπους ζωντανούς από τη θάλασσα. Σύμφωνα, όμως, με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, στο πλοιάριο που βυθίστηκε επέβαιναν τουλάχιστον 50 άνθρωποι και οι υπόλοιποι ως τώρα δεν έχουν βρεθεί.

Η ιταλική ακτοφυλακή έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ναυάγιο έγινε εκτός της ζώνης ευθύνης της, ώστε να δικαιολογήσει την καθυστερημένη της αντίδραση. Στο κείμενο της ανακοίνωσης ξεκαθάριζε ότι οι διασωθέντες έχουν ήδη επιβιβαστεί σε εμπορικό πλοίο, το οποίο κατευθύνεται σε λιμάνι της ηπειρωτικής Ιταλίας στην Καλαβρία.

Καθυστέρησαν χαρακτηριστικά οι Ιταλοί, καταγγελίες από ΜΚΟ

Παρ’ όλα αυτά η οργάνωση «Alarm Phone» τονίζει ότι οι ιταλικές αρχές είχαν πληροφορηθεί εγκαίρως για τον απόπλου του πλοιαρίου και για τον κίνδυνο ναυαγίου, ωστόσο καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να φτάσουν στην περιοχή και προσφέρουν τη βοήθειά τους στους μετανάστες.

Σύμφωνα με μια άλλη οργάνωση, την «Mediterranea Saving Humans», το ναυάγιο έγινε περίπου 110 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιβυκού λιμανιού της Βεγγάζης, από το οποίο φέρεται να ξεκίνησε το πλοιάριο. Έγινε μια προσπάθεια διάσωσης από ένα εμπορικό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσφέρει βοήθεια. Η ανακοίνωση από το ιταλικό λιμενικό σώμα για ύπαρξη ναυαγίου στην περιοχή, ώστε να προστρέξουν εμπορικά πλοία για βοήθεια, ήταν πολύ καθυστερημένη.

Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο ναυάγιο που γίνεται στην ίδια περιοχή μέσα σε 20 ημέρςς. Στις 26 Φεβρουαρίου ένα πλοιάριο βυθίστηκε έξω από τις ακτές της Καλαβρίας στην Ιταλία με τουλάχιστον 79 νεκρούς.