Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε δηλώσεις σχετικά με το κρίσιμο θέμα των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο ίδιος δήλωσε «Κάνουμε πρόοδο. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε πολλά, ούτε καν αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», στους εφέδρους σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Η ανάρτηση του Νετανιάχου

Σύμφωνα με τη Haaretz, η ισραηλινη κυβέρνηση θα συνεδριάσει απόψε στις 20:00 για να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων. 

Σύμφωνα με το CNN, το Ισραήλ φαίνεται να έχει συμφωνήσει να απέχει έξι ώρες από την πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σκοπό την συλλογή πληροφοριών για κάθε μέρα εκεχειρίας, κάτι το οποίο φαίνεται να έγινε ύστερα από πιέσεις της Χαμάς, ενώ αρχικά αρνούταν κατηγορηματικά αυτήν την θέση.

Το Κατάρ διαμεσολαβητής για τις διαπραγματεύσεις

Στα «πρόθυρα ολοκλήρωσης» βαδίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση όσων εξελίσσονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, πλησιάζουμε στο σημείο να ανακοινώσουμε κατάπαυση του πυρός» συμπλήρωσε. Ωστόσο δήλωσε πώς αυτά που διαρρέονται ως συμφωνηθέντα δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την πραγματική συμφωνία που έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο μερών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κατάρ αναμένεται να δημοσιεύσει το περίγραμμα της διαφαινόμενης συμφωνίας αργότερα σήμερα. Παράλληλα, πηγές από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσαν ότι οι δύο οργανώσεις έχουν συμφωνήσει με τους όρους που έχουν προταθεί.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε εχθές σύμφωνα με τη Haaretz, με εκπρόσωπο των οικογενειών για πρώτη φορά μετά από καιρό, κάτι που μπορεί να δώσει μία νέα τροπή στην εξέλιξη της τραγωδίας.

Από την μεριά του Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι ελπίζει τα μέρη να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σύντομα.

Νωρίς το πρωί, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε στο Reuters ότι «πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», προσθέτοντας ότι έδωσε την απάντησή του για το θέμα αυτό στο Κατάρ.