Το πιο ισχυρό κίνητρο βρήκε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προκειμένου να πείσει τους νέους άνδρες της χώρας να κάνουν νωρίς οικογένεια και να αποκτήσουν πολλά παιδιά: Σκέφτεται σοβαρά να τους απαλλάξει από την στρατιωτική θητεία! Στο εξής όποιος Νοτιοκορεάτης από 18 ως 35 ετών αποκτήσει τρία παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, δεν θα χρειαστεί να υπηρετήσει, ούτε να εκπαιδευτεί στα όπλα.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή απόφαση, όσο κι αν ξενίζει ακόμα κι εμάς τους Έλληνες. Οι Νοτιοκορεάτες παραδοσιακά είναι πολύ αυστηροί στην υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας. Δεν γλυτώνουν απ’ αυτήν ούτε καν οι αθλητές που έχουν φέρει Ολυμπιακά μετάλλια. Κάθε αρτιμελής άνδρας της χώρας από τα 18 ως τα 35 υποχρεούται όχι μόνο να καταταγεί, αλλά και να περνάει συχνά από ασκήσεις μετεκπαίδευσης σε νέα όπλα και τακτικές. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός χρόνος που αφιερώνει ένας Νοτιοκορεάτης άνδρας στην ενήλικη ζωή του στην στρατιωτική εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει και τα πέντε χρόνια.
Από την τσιμπίδα των ενόπλων δυνάμεων θα εξαιρεθούν, λοιπόν, όσοι άνδρες αποφασίσουν να παντρευτούν και να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά όσο πιο γρήγορα μπορούν. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το τρίτο παιδί θα ισχύει η απαλλαγή, ειδικά αν την στιγμή εκείνη ο άνδρας δεν έχει κλείσει τα 30 του χρόνια.
Μόλις 0,80 παιδιά ανά γυναίκα
Αυτή η σκέψη δείχνει πόσο σημαντικό είναι το δημογραφικό πρόβλημα της Νότιας Κορέας. Η χώρα βρίσκεται παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια στον πάτο της λίστας γονιμότητας. Σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούν μόνο 0,8 παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΟΗΕ για το 2022. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 2,4 παιδιά ανά γυναίκα. Με αυτή τη δημογραφική συρρίκνωση, οι Νοτιοκορεάτες φοβούνται ότι σε 50 χρόνια ο πληθυσμός της χώρας τους θα έχει μειωθεί επικίνδυνα. Από τα 51 εκατομμύρια που είναι τώρα, μπορεί να πέσει κάτω από τα 30 εκατομμύρια και να ξεπεραστεί από τους άσπονδους γείτονές τους της Βόρειας Κορέας, που υπολογίζονται σήμερα σε 26 εκατομμύρια.
Το σύνταγμα της Νότιας Κορέας περιγράφει την εθνική άμυνα ως ένα από τα πέντε βασικά καθήκοντα ενός πολίτη, μαζί με την πληρωμή φόρων, την εργασία, την εκπαίδευση των παιδιών σας και την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος! Πολλοί Νοτιοκορεάτες θεωρούν τη στρατιωτική θητεία ως ένα είδος ιεροτελεστίας, μετάβασης στην ενήλικη ζωή. Είναι λογικό, δεδομένου ότι η στρατιωτική θητεία στη συγκεκριμένη χώρα συνεπάγεται διαρκείς κινδύνους, με το καθεστώς του Κιμ Τζονγκ Ουν στα βόρεια να απειλεί συνεχώς. Η κυβέρνηση θεωρεί την στρατιωτική θητεία τόσο σημαντική, που δεν διστάζει να προχωρήσει σε πάγωμα λογαριασμών και άλλων δαπανών (δανείων κτλ.) τους μήνες που ο άνδρας μιας οικογένειας απασχολείται σε στρατιωτική εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση
Ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεσή του συνιστά ένα ποσοστό γονιμότητας 2,1 παιδιών ανά γυναίκα, προκειμένου μια χώρα να διασφαλίσει έναν γενικά σταθερό πληθυσμό. Αυτό σημαίνει σχεδόν να τριπλασιαστούν τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Μεγαλύτερη ευθύνη τα παιδιά, δώστε λεφτά
Η πρόταση αυτή, να απαλλαγούν από την υπηρεσία οι νεαροί πατέρες τριών ή περισσότερων παιδιών, έγινε δεκτή με ποικίλες αντιδράσεις. Κάποιοι το σκέφτονται, αλλά οι περισσότεροι δείχνουν αρνητικοί. Θεωρούν την ευθύνη και το οικονομικό βάρος της ανατροφής τριών παιδιών πολύ μεγαλύτερη από τη στρατιωτική θητεία. Περισσότερο μοιάζουν να ενδιαφέρονται για τα άλλα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση, όπως η συνολική επιδότηση κάθε παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του με ποσό που θα φτάνει τα 216 εκατομμύρια γουόν, δηλαδή περίπου 170.000 δολάρια.
Οι γυναίκες παραμένουν σιωπηλές ακόμα σ’ αυτές τις σκέψεις, παρ’ όλο που τις αφορά άμεσα. Διεθνείς αναλυτές φοβούνται ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα τους ασκηθεί πίεση από το σύντροφό τους να κάνουν παιδιά, ώστε αυτός να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία, αν και δεν θα το επιθυμούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα κοινωνικής φύσης, όπως την γονική αδιαφορία.