Συνολικά 13 Ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν από τα χέρια της Χαμάς, έπειτα από 49 ημέρες. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται 4 παιδιά και 6 ηλικιωμένες γυναίκες.

Ένας από αυτούς είναι ο 9χρονος Ohad Munder ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τη μητέρα του Karen και τη γιαγιά Ruti.

Η Χαμάς, ωστόσο, εξακολουθεί να κρατά όμηρο τον παππού του Αβραάμ.

 Η οικογένεια απήχθη την ώρα που μαμά και γιος πραγματοποιούσαν επίσκεψη στη γιαγιά τους, με τον ανήλικο μάλιστα να «γιορτάζει» τα γενέθλιά του στη Γάζα.

Η μητέρα του είναι δασκάλα και προπονήτρια παιδικού βόλεϊ. 

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα βλέπουμε τον 9χρονο να περπατά μέσα από στο νοσοκομείο παίδων όπου ο ίδιος, άλλα τρία παιδιά και τέσσερις μητέρες στάλθηκαν για ιατρική περίθαλψη, όταν ένας αξιωματούχος δείχνει τον πατέρα του αρκετά μέτρα μακριά.

Στη συνέχεια, το νεαρό αγόρι χαιρετά τον πατέρα του, πριν τρέξει στο διάδρομο και μπει στην ανοιχτή αγκαλιά του.

Οι περισσότεροι από τους ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσε το Ιατρικό Κέντρο Παίδων του Σνάιντερ.

«Οι απελευθερωθέντες όμηροι υποβλήθηκαν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο εντός του ισραηλινού εδάφους. Στρατιώτες των IDF θα συνεχίσουν να τους συνοδεύουν, καθώς μεταφέρονται προς ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους», επισήμανε ο στρατός.

Νωρίτερα, οχήματα του Ερυθρού Σταυρού μετέφεραν τους ομήρους από τη Γάζα στη Ράφα καθώς νωρίτερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) είχε επιβεβαιώσει ότι οι ομάδες της είχαν ξεκινήσει μια πολυήμερη επιχείρηση για τη διευκόλυνση της απελευθέρωσης και μεταφοράς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ποιοι είναι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς

Η Margalit Mozes, 78 ετών, απήχθη από το σπίτι της στις 7 Οκτωβρίου. Δίδασκε για 25 χρόνια και έπλεκε μάλλινα καπέλα για πρόωρα μωρά στο νοσοκομείο Tel Hashomer του Ισραήλ ως εθελόντρια. Ο πρώην σύζυγός της, Gadi Mozes, κάτοικος του κιμπούτς, απήχθη επίσης. Η Margalit έχει επιβιώσει από τον καρκίνο και είναι λάτρης της φύσης και ιδιαίτερα των πουλιών.

Η Adina Moshe, 72 ετών, απήχθη επίσης από το σπίτι της αφού τρομοκράτες δολοφόνησαν τον σύζυγό της, Said (David ) Moshe. Η Adina είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Η Hanna Katzir -για την οποία η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι πέθανε στην αιχμαλωσία, σε ένα φρικτό παράδειγμα ψυχολογικού πολέμου- είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν, όπως επιβεβαιώνει η οικογένειά της.

Τρία μέλη της οικογένειας Mundar που είχαν κρατηθεί όμηροι από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι ο 9χρονος Ohad, η 55χρονη μητέρα του Keren Mundar και η γιαγιά του Ruti, 78 ετών.

Ο σύζυγος της Ruti, Avraham Mundar, παραμένει στη Γάζα.

Η 44χρονη Daniel Aloni και η 5χρονη κόρη της Emilia απήχθησαν από το Kibbutz Nir Oz ενώ επισκέπτονταν την αδελφή της Daniel. Η 44χρονη είχε εμφανιστεί σε βίντεο προπαγάνδας της Χαμάς, μαζί με άλλες γυναίκες ομήρους, και κατηγορούσε την κυβέρνηση Νετανιάχου για όσα συμβαίνουν.

Στο παρακάτω βίντεο, η Ντανιέλ Αλόνι βγαίνει από το ασθενοφόρο με την κόρη της, μετά την απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς:

Η 85χρονη Yaffa Adar απήχθη από το σπίτι της και μεταφέρθηκε στη Γάζα με ένα όχημα γκολφ που οδηγούσε η Χαμάς, τυλιγμένη σε κουβέρτα -μια εικόνα που έκτοτε έχει γίνει σύμβολο του πολέμου. Η Adar έχει τρία παιδιά, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα.

Μερικοί μάλιστα υπέθεσαν ότι η συμπεριφορά της στο βίντεο, όπου δεν φάνηκε να αντιδρά με φόβο, ίσως σήμαινε ότι δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, όπως έγραψαν οι Times of Israel. Η οικογένειά της, όμως, είχε πει ότι καταλάβαινε ακριβώς τι γινόταν. «Ήξερε απολύτως τι συνέβαινε γύρω της. Δεν πανικοβλήθηκε» είχε πει η εγγονή της.

Ένα από τα εγγόνια της, ο 38χρονος Tamir Adar, απήχθη επίσης στη Γάζα.

Η Channah Peri κρατήθηκε όμηρος μαζί με τον γιο της Nadav Popplewell, 51 ετών, σύμφωνα με όσα είπε η κόρη της, η οποία μιλούσε μαζί τους στο τηλέφωνο όταν εισέβαλαν οι τρομοκράτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τρομοκράτες της Χαμάς έστειλαν φωτογραφίες των δύο συγγενών της, οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη, δίπλα από οπλισμένους άνδρες. Η Channah μετανάστευσε στο Ισραήλ τη δεκαετία του 1960 από τη Νότια Αφρική και έχει τρία παιδιά, σύμφωνα με το BBC.

Ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.

Η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε στο AFP η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».

Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Δεκατέσσερις όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, όπως και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, κατά τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινικού κινήματος η οποία περιλαμβάνει και την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή φωτογραφίας: Getty Images