Την ώρα που οι πολίτες στην Τουρκία εξακολουθούν να είναι εξοργισμένοι με τους χειρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που στέρησαν τη ζωή σε 50.000 ανθρώπους, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να δείξει «έργο» ενόψει της εκλογικής μάχης της 14ης Μαΐου, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

Την περασμένη Παρασκευή, επισκέφθηκε την περιοχή του Χατάι που ισοπεδώθηκε από τα φονικά χτυπήματα του Εγκέλαδου και έθεσε τα θεμέλια του κρατικού νοσοκομείου Defne. Οι φωτογραφίες όμως που κυκλοφόρησαν και τον δείχνουν να ρίχνει τσιμένο στο σημεί αυτό ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, καθώς αποδείχθηκε πως νοσοκομείο… δεν υπήρχε!

Την επόμενη ημέρα το τσιμέντο αφαιρέθηκε, δίνοντας νέα διάσταση στην κριτική, αλλά χωματουργικά μηχανήματα στάλθηκαν στην περιοχή. Οι διαδικασίες που κανονικά θα έπρεπε να πραγματοποιούνται πριν από τη θεμελίωση επιταχύνθηκαν μετά τη διάδοση της είδησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας.

Η πρώτη αποκάλυψη απο το «HALK TV»

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «Όπως βλέπετε δεν μιλάμε για κατασκευές με άμμο θαλάσσης. Είναι με τσιμέντο με χάλυβα κάνουμε σωστές κατασκευές».

Βέβαια, λίγο αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο «HALK TV» παρουσίασε την πραγματική εικόνα: «Αυτά εδώ είναι τα θεμέλια ενός νοσοκομείου!! Βέβαια μόλις αποκαλύφθηκαν αυτές οι εικόνες, αυτά τα θεμέλια αποσύρθηκαν!! Εδώ πια δεν μπορούν να κάνουν και σοβαρές παρουσιάσεις και κάνουν τέτοιου είδους τελετές θεμελίωσης».

«Εξαπάτησαν τον πρόεδρο»

Ένας χρήστης ανέφερε: «Είμαι στον κατασκευαστικό κλάδο εδώ και πολλά χρόνια. Έχω εργαστεί ως διευθυντής σε μεγάλα εργοτάξια, είναι η πρώτη φορά που βλέπω εργασίες εκσκαφής μεγάλης κλίμακας μετά τη θεμελίωση».

Ο ίδιος χρήστης δήλωσε: «Το πιο σημαντικό είναι ότι για μια εξειδικευμένη κατασκευή όπως ένα νοσοκομείο, ειδικά σε μαλακό έδαφος όπως φαίνεται, πρώτα κατασκευάζονται διάτρητοι πάσσαλοι κ.λπ. και στη συνέχεια εκτελούνται εργασίες εκσκαφής. Από όσο μπορώ να δω, δεν έχει γίνει καμία τέτοια κατασκευή. Αυτό προκαλεί προβληματισμό».

Ο δήμαρχος της περιοχής İbrahim Güzel σχολίασε: «Δεν υπάρχει ερμηνεία για κάτι που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει τίποτα να ειπωθεί… Αν λείπει κάτι, λείπει ο δρόμος, οι συγκοινωνίες. Εξαπάτησαν τον Πρόεδρο. Ποιος θέλει τέτοιο φιάσκο; Έχει ανακοινωθεί το έργο; Έχει βγει σε διαγωνισμό; Ποια εταιρεία θα το κάνει; Δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Περιμένουμε εξηγήσεις από τις αρχές. Η κατάσταση αυτή βρίσκει μεγάλη απήχηση στην τουρκική κοινή γνώμη. Στην Ντεφνέ εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σκηνών. Δεν μπορείτε να ρίχνετε σκυρόδεμα στο έδαφος χωρίς μια πλήρη έρευνα εδάφους. Είναι μια μπερδεμένη κατάσταση».