Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τερμάτισε επίσημα την ευρεία απαγόρευση της αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους, μια μακροχρόνια πολιτική που είχε καταγγελθεί ως μεροληπτική.

O F.D.A. δίνει ένα ερωτηματολόγιο για όλους τους υποψήφιους δότες, που έχει ως στόχο να γίνεται γνωστή η πρόσφατη σεξουαλική τους δραστηριότητα, δεδομένου ότι συνιστά κριτήριο σε περίπτωση αιμοδοσίας. Οι ερωτήσεις, θα επικεντρωθούν στο αν κάποιος είχε νέους ή πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή έκανε πρωκτικό σεξ τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η αναθεωρημένη πολιτική θα αποκλείει επίσης τις αιμοδοσίες από άτομα που λαμβάνουν PrEP για την πρόληψη του H.I.V., έναν περιορισμό που ο Οργανισμός είπε ότι σχεδιάστηκε για την αποφυγή ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων κατά τον έλεγχο αίματος.

Στην αναθεωρημένη πολιτική, συμπεριλαμβάνει στοιχεία από τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία υιοθέτησαν παρόμοιες προσεγγίσεις. Η αμερικανική υπηρεσία εργάζεται για την αλλαγή εδώ και μήνες και είπε ότι εξέτασε επίσης δεδομένα από άλλα έθνη και από μια αμερικανική μελέτη που εξέταζε αυτή τη μέθοδο.

Οι αιμοδοσίες είναι απολύτως απαραίτητες, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, που το πρόβλημα έγινε πιο έντονο.

Οι παλιοί κανόνες ήταν πολύ πιο περιοριστικοί στον έλεγχο των ομοφυλόφιλων ή αμφιφυλόφιλων ανδρών. Η ενημέρωση επιτρέπει στις υπηρεσίες αιμοδοσίας να χρησιμοποιούν έναν πιο τεκμηριωμένο τρόπο για να μειώσουν τον κίνδυνο H.I.V., αυξάνοντας τις δωρεές.

«Αυτή η στροφή προς τις αξιολογήσεις μεμονωμένων δοτών δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια της παροχής αίματος της Αμερικής, ενώ αντιμετωπίζει όλους τους δότες με τη δικαιοσύνη και το σεβασμό που τους αξίζει», δήλωσε η Κέιτ Φράι, διευθύνουσα σύμβουλος των Κέντρων Αίματος της Αμερικής, τα οποία αντιπροσωπεύουν ανεξάρτητα κέντρα αίματος που παρέχουν το 60 τοις εκατό του δωρεές του έθνους.

Ο οργανισμός είπε ότι οι αγωγές «PrEP» ήταν αποτελεσματικές στη μείωση της εξάπλωσης του H.I.V. μέσω σεξουαλικής επαφής, αλλά προειδοποίησε ότι οι μεταγγίσεις αίματος μπορεί να ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Σημειώνεται ότι με τον όρο PrEP, νοείται ένα αντιρετροϊκό φάρμακο που λαμβάνεται από κάποιον που είναι αρνητικός στον HIV, με στόχο να παραμείνει αρνητικός ή λαμβάνεται από κάποιον θετικό μαζί με ένα πακέτο αγωγής.

«Αν και ο H.I.V. δεν μεταδίδεται σεξουαλικά από άτομα με μη ανιχνεύσιμα επίπεδα ιού, αυτό δεν ισχύει για μετάγγιση μετάγγισης H.I.V. επειδή η μετάγγιση αίματος χορηγείται ενδοφλεβίως και η μετάγγιση περιλαμβάνει μεγάλο όγκο αίματος σε σύγκριση με την έκθεση με σεξουαλική επαφή», τονίζεται από πλευράς FDA.

Σημειώνεται ότι η Vitalent, μια εταιρεία αιμοδοσίας, δήλωσε ότι θα υιοθετήσει τους αναθεωρημένους κανόνες προσυμπτωματικού ελέγχου του οργανισμού ενημερώνοντας το ερωτηματολόγιο ιστορικού δότη και τα συστήματα υπολογιστών, εκπαιδεύοντας το προσωπικό.