Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων στον Καναδά, Άντονι Ρότα, ζήτησε συγγνώμη επειδή επαίνεσε έναν Ουκρανό που υπηρέτησε σε μονάδα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γιάροσλαβ Χούνκα, 98 ετών, έλαβε χειροκροτήματα στο κοινοβούλιο αφού ο κ. Ρότα είπε ότι ήταν «ήρωας» κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είπε ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ήταν μαζί με τον Ζελένσκι στο κοινοβούλιο εκείνη την περίοδο.

Χιλιάδες Ουκρανοί πολέμησαν στη γερμανική πλευρά κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά εκατομμύρια άλλοι υπηρέτησαν στον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.

Σε μια δήλωση, ο κ. Rota είπε ότι στις 22 Σεπτεμβρίου «στις παρατηρήσεις μου μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, αναγνώρισα ένα άτομο στη γκαλερί.

«Στη συνέχεια έμαθα περισσότερες πληροφορίες που με κάνουν να μετανιώνω για την απόφασή μου να το κάνω».

Ο κ. Rota είπε ότι “κανείς, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων βουλευτών και της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας, δεν γνώριζε την πρόθεσή μου ή τις παρατηρήσεις μου πριν τις κάνω. Αυτή η πρωτοβουλία ήταν εξ ολοκλήρου δική μου, καθώς το εν λόγω άτομο προερχόταν από την ιππασία [περιοχή] μου και είχε τέθηκε υπόψη μου».

«Θέλω ιδιαίτερα να ζητήσω τη βαθύτατη συγγνώμη μου στις εβραϊκές κοινότητες στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο. Αποδέχομαι την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις μου», είπε ο ομιλητής.

Απαντώντας στη δήλωσή του, η CIJA είπε: «Εκτιμούμε τη συγγνώμη που εκδόθηκε… Ο σωστός έλεγχος είναι επιτακτική ανάγκη για να διασφαλιστεί ότι ένα τέτοιο απαράδεκτο περιστατικό δεν θα συμβεί ξανά».

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Συντηρητικών της αντιπολίτευσης του Καναδά, Πιερ Πουλιέβ, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Τριντό ήταν επίσης υπεύθυνος για το περιστατικό, καλώντας τον να απολογηθεί.

Ωστόσο, το γραφείο του κ. Τριντό, ο οποίος ηγείται του κόμματος των Φιλελευθέρων, είπε ότι η απόφαση να προσκληθεί ο κ. Χούνκα ελήφθη μόνο από το γραφείο του προέδρου και η απολογία «ήταν το σωστό».

«Δεν δόθηκε εκ των προτέρων ειδοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ούτε στην ουκρανική αντιπροσωπεία, σχετικά με την πρόσκληση ή την αναγνώριση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.

Το γραφείο του κ. Τριντό διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς ότι πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του κ. Χούνκα και του πρωθυπουργού.

Κάποια στιγμή, ο κ. Rota έδειξε τον κ. Hunka που καθόταν στη γκαλερί, λέγοντας ότι ο άνδρας ήταν «ένας Ουκρανός ήρωας, ένας Καναδός ήρωας και τον ευχαριστούμε για όλες τις υπηρεσίες του».

Οι παρόντες στο κτίριο απάντησαν με χειροκροτήματα.

Ο κ. Ρότα αντιμετώπισε εκκλήσεις από συναδέλφους βουλευτές να παραιτηθεί, ενώ άλλοι επέκριναν τον Τριντό επειδή δεν συμμετείχε στην απόφαση πρόσκλησης του κ. Χούνκα.

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι τα μέλη του κοινοβουλίου σηκώθηκαν για να τον χειροκροτήσουν», δήλωσε ο Πίτερ Τζούλιαν, βουλευτής του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα.

«Τα μέλη το έπραξαν επειδή λάβαμε το λόγο του Προέδρου ότι αυτό το άτομο πρέπει όντως να λάβει αυτή την τιμή με καλή πίστη».

Η Ρωσία επέκρινε την πρόσκληση του Καναδά στον κ. Hunka. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ το χαρακτήρισε «εξωφρενικό».

«Πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, έχουν μεγαλώσει μια νέα γενιά που δεν ξέρει ποιος πολέμησε με ποιον ή τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και δεν γνωρίζουν τίποτα για την απειλή του φασισμού», είπε ο κ. Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία ισχυριζόμενος ψευδώς ότι η Ρωσία θέλει να «απαζωκοποιήσει» τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Χούνκα υπηρέτησε στη 14η Μεραρχία Γρεναδιέρων Waffen-SS, γνωστή και ως Μεραρχία Γαλικίας – μια εθελοντική μονάδα που αποτελείται κυρίως από Ουκρανούς υπό ναζιστική διοίκηση.

Μέλη του τμήματος κατηγορούνται ότι σκότωσαν Πολωνούς και Εβραίους πολίτες, αν και η μονάδα δεν έχει κριθεί ένοχη για εγκλήματα πολέμου από δικαστήριο.

Η μονάδα μετονομάστηκε σε Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία πριν παραδοθεί στους Δυτικούς Συμμάχους το 1945.

Ο Dominique Arel, πρόεδρος Ουκρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, είπε στο CBC News ότι το τμήμα στο οποίο συμμετείχε ο κ. Hunka είχε προσελκύσει χιλιάδες Ουκρανούς εθελοντές, πολλοί από τους οποίους προσχώρησαν με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν την ουκρανική ανεξαρτησία.

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter