Σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης του αντίπαλου δέους του Ερντογάν ενόψει εκλογών στην Τουρκία, τόσο βάσει του πολιτικού του βίου, όσο κυρίως των προγραμματικών του θέσεων, οι αναλυτές της Δύσης επιχειρούν να στοιχειοθετήσουν την επόμενη μέρα για την Τουρκία σε ό,τι αφορά τον τρόπο που ισορροπεί ανάμεσα σε Ρωσία και Ε.Ε..

Γνωρίζοντας τις παγιωμένες σχέσεις μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν σε ένα χρόνιο παιχνίδι διπλωματίας και ιδιοτελών συμφερόντων, με πρόσφατα μάλιστα τα εγκαίνια μέσω βιντεοσύνδεσης του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακούγιου, που κατασκεύασε και θα λειτουργεί η Rosatom, εντείνοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτηση της Άγκυρας από τη Μόσχα, είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Κιλιτσντάρογλου.

Η ενίσχυση των δεσμών Ερντογάν-Πούτιν ενέτεινε την ανησυχία στη Δύση παραδοσιακά. Αυτός είναι ο λόγος που προσβλέπουν σε νίκη του Κιλιτσντάρογλου στις τουρκικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πάντως, μια δύσκολη μάχη, η έκβαση της οποίας πιθανώς θα κριθεί στον δεύτερο γύρο. Οι αναλυτές δε,έχουν τονίσει ότι ακόμη κι αν χάσει ο Ερντογάν, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μια στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτικής της Τουρκίας. Μολονότι στη συμμαχία της αντιπολίτευσης λένε ότι σε περίπτωση νίκης θα αναπροσανατολίσουν προς τη Δύση την Τουρκία, άλλοι λένε ότι βασικές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας δεν θα αλλάξουν.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τα 20 χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν -και ειδικά στη δεύτερη δεκαετία που ήταν στην εξουσία-, η Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, ενίσχυσε τους δεσμούς της με τη Μόσχα και μάλιστα αγόρασε και τους S-400, προς δυσαρέσκεια των εταίρων της στη Συμμαχία, ενώ απέφυγε να μετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά την εισβολή στην Ουκρανία, και φρέναρε με το βέτο της την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στον αντίποδα, η Τουρκία συνέβαλε με τη μεσολάβησή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ενώ πούλησε drones στο Κίεβο, βοηθώντας το στη μάχη κατά των εισβολέων.

Στις αναλύσεις του CNN αναδεικνύεται η τάση απομάκρυνσης από την αντιαμερικανική ρητορική, η περιορισμένη στροφή στη Δύση, λόγω της στενής σύνδεσης της τουρκικής με τη ρωσική οικονομία, των στενών εμπορικών δεσμών τους -άνω των 62 δισ. δολαρίων τον περασμένο χρόνο- και του καταφυγίου που πρόσφερε η Άγκυρα σε Ρώσους επιχειρηματίες που έριξαν λεφτά σε ακίνητα και άλλους τομείς. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, τονίζεται πως ο Κιλιτσντάρογλου, σε περίπτωση νίκης, αν και θα επαναφέρει τη χώρα στην τροχιά της Δύσης, είναι απίθανο να θελήσει να χάσει τα γεωπολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα από τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.