Για την τεράστια πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την ανθρωπότητα στο μέλλον, μίλησαν σε συνέντευξή τους οι δημοσιογράφοι που έφεραν στο «φως» το διαβόητο σκάνδαλο «Watergate», το οποίο σηματοδότησε την πτώση του προέδρου Nixon το 1972.
Ο Καρλ Μπερνστάιν και ο Μπομπ Γούντγουορντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής τους στον δημοσιογράφο του BBC Αμόλ Ρατζάν, υποστήριξαν ότι παρά τα τεχνολογικά άλματα που έχουν επιτευχθεί στο τομέα του AI, υπάρχουν περιορισμοί, που μπορεί να φέρει εις πέρας ή είναι αναγκαίο, ένας άνθρωπος.
«Πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι αληθινό και τι ψευδές. Ο Τύπος είναι το βασικό στοιχείο σε μια κοινότητα για να μπορέσει να το πετύχει αυτό», είπε ο Μπερνστάιν.
Ερωτηθείς γιατί να γίνει κάποιος δημοσιογράφος τη σημερινή εποχή, απάντησε «για να βρει την καλύτερη δυνατή εκδοχή της αλήθειας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ρατζάν διάβασε ένα κείμενο που συνέταξε το ChatGPT για το έργο τους και ανέφερε πως «η δουλειά τους είχε εμπνεύσει μια νέα γενιά δημοσιογράφων και δημιούργησε ένα νέο πρότυπο για το ερευνητικό ρεπορτάζ».
Ο Μπερνστάιν σχολίασε ότι δεν τον ικανοποιεί το εν λόγω απόσπασμα, ενώ το περιέγραψε ως «ένα μείγμα πληροφοριών που έχουν γραφτεί για εμάς».
Αναγνώρισε μάλιστα μέρος του από διαφημιστικό φυλλάδιο που χρησιμοποιήθηκε για μία διάσκεψη που είχε παρακολουθήσει μαζί με τον συνάδελφο του.
Επίσης, έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ των δραματικών γεγονότων γύρω από την παραίτηση του προέδρου Νίξον και εκείνων γύρω στο τέλος της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ με την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο.
«Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα το βλέπαμε με άλλον πρόεδρο. Συνέβη ακόμη πιο απροκάλυπτα και ακόμη πιο επικίνδυνα με τον Τραμπ», υπογράμμισε.
«Οι άνθρωποι θα είναι απαραίτητοι»
«Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια τεράστια δύναμη με την οποία θα πρέπει να αναμετρηθούμε σε αυτόν τον κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε ότι παρά τις τεράστιες δυνατότητές της, η ουσία αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Όσον αφορά το επάγγελμά τους, επεσήμανε: «Μπορώ να τηλεφωνήσω στο Πεντάγωνο και να πω «θα ήθελα να μιλήσω με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου», είτε πρόκειται να μου μιλήσει είτε όχι. Το AI δεν μπορεί να το κάνει αυτό», σημείωσε.
Μέσα από τα μάτια των κορυφαίων ρεπόρτερς, οι άνθρωποι θα είναι απαραίτητοι, ειδικά στον τομέα της επικοινωνίας ή της ενημέρωσης, καθώς μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερες και ουσιαστικότερες υπηρεσίες (σ.σ. από την τεχνητή νοημοσύνη).
Ο Καρλ Μπερνστάιν και ο Μπομπ Γούντγουορντ αποτελούν πρότυπα για τη δημοσιογραφία των ΗΠΑ, λόγω του βραβευμένου με Πούλιτζερ ρεπορτάζ τους. Το βιβλίο τους για το «Watergate» διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη στην ταινία «All the President’s Men»