Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πληροφορίες που δείχνουν τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την καταστροφή ενός μεγάλου φράγματος στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους, εκ των οποίων δύο Αμερικανοί.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εργάζεται για να αποχαρακτηρίσει ορισμένες πληροφορίες και να τις κοινοποιήσει ήδη από το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα), μετέδωσε το NBC News.

Ένας χείμαρρος νερού απελευθερώθηκε από το μεγάλο φράγμα στον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει τις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ένα μέρος της εμπόλεμης ζώνης και χωρικοί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα του Δνείπερου στη Νόβα Καχόφκα, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ουκρανία έκανε σαμποτάζ στο φράγμα.

Ανησυχεί για πολλούς νεκρούς ο Λευκός Οίκος

Η μερική καταστροφή ενός φράγματος στην Ουκρανία «προκάλεσε σίγουρα τον θάνατο πολλών ανθρώπων», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου που δήλωσε ότι δεν έχει «οριστικό πόρισμα για το τί συνέβη».

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προειδοποίησε επίσης για τον «καταστροφικό» αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για τη μερική καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία.

«Προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε τι συνέβη, αλλά οι Ρώσοι είχαν πάρει παράνομα τον έλεγχο αυτού του φράγματος και αυτού του ταμιευτήρα πριν από μήνες και το είχαν υπό την κατοχή τους όταν σημειώθηκε η έκρηξη», δήλωσε.

«Είναι σαφέστατο ότι η σκόπιμη καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δεν επιτρέπεται βάσει του Δικαίου του πολέμου», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

Η Μόσχα καλεί τη Δύση να καταδικάσει το Κίεβο

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» το Κίεβο έπειτα από τη μερική καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, μια καταστροφή για την οποία το ένα στρατόπεδο κατηγορεί το άλλο.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις εγκληματικές ενέργειες των ουκρανικών αρχών, που είναι όλο και πιο απάνθρωπες και συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Η Μόσχα σκοπεύει να θέσει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και «άλλων διεθνών οργανισμών», πρόσθεσε.

Η μερική καταστροφή του φράγματος αυτού, που βρίσκεται μεταξύ των θέσεων των δύο εμπόλεμων πλευρών στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε πλημμύρες οι οποίες έπληξαν τόσο τις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές όσο και εκείνες που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Μόσχα επεσήμανε «τεράστιες ζημιές στη γεωργία της περιοχής και στο οικοσύστημα στις εκβολές του Δνείπερου», καθώς και προβλήματα υδροδότησης της Κριμαίας, της χερσονήσου την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε το Κίεβο ότι είχε “σχεδιάσει εκ των προτέρων και σκόπιμα για στρατιωτικούς σκοπούς” την καταστροφή του φράγματος αυτού.

«Το Κίεβο όχι μόνο υπέβαλε τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα σε μαζικό βομβαρδισμό, αλλά σκόπιμα ανέβασε τη στάθμη του νερού του ταμιευτήρα του Καχόβκα σε κρίσιμο επίπεδο ανοίγοντας τους υδατοφράχτες του υδροηλεκτρικού σταθμού της Ντνιπροπετρόφσκ», δήλωσε.

Η Ουκρανία κατηγορεί από την πλευρά της τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν το φράγμα για να εμποδίσουν οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε επίσης σήμερα «τον κόσμο να αντιδράσει» για την καταστροφή του φράγματος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ