Το Omegle, ο ιστότοπος συνομιλίας μέσω βίντεο που συνέδεε αγνώστους, έκλεισε μετά από ισχυρισμούς κατάχρησης κατά χρηστών. Η εφαρμογή είδε μια αύξηση στη δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αντιμετώπισε ισχυρισμούς ότι ταίριαζε παιδιά με παιδόφιλους.

Ο ιστότοπος έχει αναφερθεί σε περισσότερες από 50 υποθέσεις κατά παιδεραστών τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με το BBC.

Πώς ξεκίνησε το Omegle

Κυκλοφόρησε από τον Leif Brooks από το σπίτι των γονιών του το 2009, όταν ήταν 18 ετών – πρώτα ως υπηρεσία που βασίζεται σε κείμενο και μετά ως συνομιλία μέσω βίντεο. Αρχικά με στόχο την προώθηση του «κοινωνικού αυθορμητισμού».

Η προϋπόθεση ήταν ότι μπορούσες να συνομιλήσεις με έναν άγνωστο για όση ώρα θέλεις, αφήνοντας τη συνομιλία όποτε το επιλέξεις. Ο κ. Brooks τόνισε τα θετικά – συνάντηση αδελφών ψυχών, άνθρωποι που μιλούν για διαφορετικούς πολιτισμούς, ανακούφιση από τη μοναξιά – αλλά και αντιμέτωποι με τα χαμηλά σημεία του ιστότοπου. «Δεν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής καταγραφή του Omegle χωρίς να αναγνωρίσει ότι κάποιοι το χρησιμοποίησαν καταχρηστικά, μεταξύ άλλων για να διαπράξουν ανείπωτα ειδεχθή εγκλήματα», έγραψε σε μια ανάρτηση ιστολογίου σχετικά με το κλείσιμο του ιστότοπου.

«Όσο και αν θα ήθελα οι συνθήκες να ήταν διαφορετικές, το άγχος και τα έξοδα αυτού του αγώνα – σε συνδυασμό με το υπάρχον άγχος και τα έξοδα λειτουργίας του Omegle και την καταπολέμηση της κακής χρήσης του – είναι απλά πάρα πολλά. Ειλικρινά, δεν θέλω να πάθω έμφραγμα στα 30 μου».

Το Omegle υποβάλλεται σε μήνυση από μια Αμερικανίδα που ισχυρίζεται ότι την «ταίριαξαν» με παιδόφιλο όταν ήταν 11 ετών και εξαναγκάστηκε να γίνει η διαδικτυακή σκλάβα του σεξ για τρία χρόνια.

Η νομική ομάδα του Omegle υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο ιστότοπος δεν έφταιγε. Ο κ. Brooks υπερασπίστηκε τις προσπάθειες του Omegle να αντιμετωπίσει τους κακούς ηθοποιούς στην ανάρτησή του στο blog του, λέγοντας ότι ο ιστότοπος «ξεπέρασε το βάρος του στη συγκράτηση του περιεχομένου».

Το Omegle συνεργάστηκε επίσης με την αστυνομία για να “βοηθήσει να μπουν στη φυλακή οι κακοποιοί”, είπε. Μια έρευνα του BBC το 2021 βρήκε παιδιά να εκτίθενται στον ιστότοπο, ωθώντας το TikTok να απαγορεύσει συνδέσμους στον ιστότοπο από την πλατφόρμα του.

Πηγή: Skynews.com