Η πολιτεία του Τέξας, παραδοσιακά μια από τις πιο συντηρητικές των ΗΠΑ, βίωσε μια διπλή τραγωδία τις προηγούμενες ημέρες. Ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ το περασμένο Σάββατο εναντίον αμέριμνων ανθρώπων σ’ ένα εμπορικό κέντρο στην πόλη Άλεν, μια από τις πιο ευκατάστατες της περιοχής, και αφαίρεσε τη ζωή οκτώ ανθρώπων. Λίγες ώρες αργότερα ένας άλλος άνδρας έπεσε με το φορτηγό του πάνω σε μια στάση λεωφορείου έξω από μια δομή παράνομων μεταναστών στη συνοριακή πόλη Μπράουνσβιλ. Επίσης οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 12 τραυματίστηκαν.
Τα περιστατικά δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Για τα αίτια της δεύτερης τραγωδίας, μάλιστα, γίνονται ακόμα έρευνες, δεν έχει απολύτως διαλευκανθεί αν ο οδηγός έπεσε επίτηδες πάνω στους μετανάστες ή ήταν ατύχημα. Το διπλό φονικό, όμως, ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει (πάλι) την κουβέντα για τα δύο πιο αγαπημένα θέματα των Τεξανών: Τα όπλα και τους μετανάστες.
Ο Άμποτ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου
Οι επιθέσεις με όπλα στο Τέξας είναι, δυστυχώς, συνηθισμένο φαινόμενο. Από την επίθεση στο σχολείο στο Ουβάλντε το 2022 μέχρι το εμπορικό κέντρο της Wallmart στο Ελ Πάσο το 2019 και την εκκλησία του Σάδερλαντ Σπρινγκς το 2017, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με παρανοϊκούς, οι οποίοι χωρίς λόγο ζώνονται τα όπλα τους και σκορπούν το θάνατο. Δεν γίνεται, όμως, καμία συζήτηση για περιορισμό της οπλοκατοχής. Το αντίθετο. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έχει αναδειχτεί ως υπέρμαχος της οπλοκατοχής. Στο δικαίωμα του ανθρώπου να υπερασπίζεται (και) μόνος του τη ζωή και την περιουσία του βάσισε τις προεκλογικές του εκστρατείες. Τα’ χει καταφέρει σε τρεις συνεχόμενες (2014, 2018, 2022).
Κατευθυνόμενος προς το σημείο της τραγωδίας στο Άλεν ο Άμποτ έκανε τις γνωστές δηλώσεις-κλισέ για ευθύνες που θα αποδοθούν και ευχές «να βρούμε έναν τρόπο σε αυτή τη χώρα για να ενώσουμε ξανά τους Αμερικανούς». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Για περαιτέρω περιορισμούς και ελέγχους στις πωλήσεις πυροβόλων όπλων σε πολίτες, ούτε λόγος.
Τέλος τα πρωτόκολλα COVID
Η συζήτηση θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο αυτή τη φορά τους μετανάστες, κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν παράνομα στις ΗΠΑ. Από τις 15 Μαϊου θα πάψουν να ισχύουν τα αυστηρά πρωτόκολλα περιορισμών στις μετακινήσεις και ελέγχου των συνόρων, που είχε υιοθετήσει και η κεντρική κυβέρνηση και η πολιτεία από το 2020. Τότε η αφορμή ήταν ο COVID-19 και η προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας, αλλά οι διατάξεις βόλεψαν μια χαρά τους συντηρητικούς στο Τέξας, δεδομένου ότι οι αστυνομικές αρχές βρήκαν μια εξαιρετική δικαιολογία να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι σ’ όσους κατάφερναν να συλλάβουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 82% των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο απορρίφθηκε και οι περισσότεροι αιτούντες μεταφέρθηκαν πακέτο πίσω στις χώρες, από τις οποίες ξεκίνησαν.
Η κατάργηση των πρωτοκόλλων έχει συνδεθεί με τον φόβο ενός τσουνάμι μεταναστών, που περιμένουν στα σύνορα έτοιμοι να εισβάλλουν στο Τέξας. Αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύματα σε εφημερίδες, εκδηλώσεις πολιτών «που ανησυχούν» ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Ο Άμποτ τόνισε ότι το Τέξας θα υποχρεούται πλέον να εφαρμόζει πρωτόκολλα που ισχύουν επί δεκαετίες, τότε που δεν υπήρχε αυτό το μεγάλο και πολύ πιεστικό κύμα μετανάστευσης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι… ανησυχεί κι αυτός, όπως και οι συμπολίτες του που οργανώνουν εκδηλώσεις κατά των μεταναστών. Το κοκτέιλ σε μια περιοχή όπου το 72% των νοικοκυριών, ειδικά στην ύπαιθρο και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο, δεν θα μπορούσε να είναι πιο εκρηκτικό.
** Με πληροφορίες από CNN.