Μπορεί η διορία που φέρεται να είχε δώσει αρχικά ο στρατός του Ισραήλ στους Παλαιστινίους πολίτες για να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να έχει εκπνεύσει, όμως οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ προέτρεψαν ξανά πριν από λίγη ώρα με μήνυμά τους στα αραβικά τους αμάχους στην περιοχή να μετακινηθούν προς τον νότο από τις 10:00 ως τις 16:00.

«Εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, πηγαίνετε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν φροντίσει τον εαυτό τους και αναζητούν κάλυψη από τα χτυπήματα στην περιοχή» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, προτρέποντας τους αμάχους να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένες διαδρομές εκκένωσης για να απομακρυνθούν από την πόλη της Γάζας «με ασφάλεια».

«Για την ασφάλειά σας, επωφεληθείτε από το σύντομο χρονικό “παράθυρο” για να μετακινηθείτε νότια – από το Beit Hanoun στο Khan Yunis», αναφέρει το μήνυμα, που περιλαμβάνει και χάρτη με τις δύο διαδρομές.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πολλές επικρίσεις έχουν διατυπωθεί για τη διαταγή που δίνει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη Γάζα και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τη χώρα να ανακαλέσει τη διαταγή της, επισημαίνοντας την απειλή η κατάσταση να γίνει «καταστροφική». Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διατυπώσει επίσης επικρίσεις.

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θεωρείται ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα εξαλείψει τη Χαμάς μετά την επίθεση που πραγματοποίησε πριν από μία εβδομάδα, κατά την οποία μαχητές της σκότωσαν 1.300 Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους, και συνέλαβαν πολλούς ομήρους.

Το Ισραήλ έχει θέσει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κυβερνά η Χαμάς και στην οποία ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, σε πλήρη πολιορκία και τη βομβαρδίζει με άνευ προηγουμένου αεροπορικά πλήγματα. Οι αρχές της Γάζας λένε πως έχουν σκοτωθεί 1.900 άνθρωποι.

Οι πρώτες χερσαίες επιχειρήσεις

Οι χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν αρχίσει ήδη τις προπαρασκευαστικές ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας, και σύμφωνα με την Jerusalem Post στη διάρκειά της προέλασης εντόπισαν σορούς αγνοούμενων πολιτών της χώρας.

Η εφημερίδα ανέφερε πως οι σοροί βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα.

Ο αριθμός των σορών δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τις σορούς και τις μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

Η παρουσία του ισραηλινού στρατού περιμετρικά του βόρειου τομέα της Λωρίδας της Γάζας ολοένα και πυκνώνει ενώ οι ειδικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει ήδη τις χερσαίες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό Ισραηλινών ομήρων και περιοχών από όπου εκτοξεύονται ρουκετες προς τον Ισραήλ.

Όλα δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για την μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση που έχει προαναγγείλει.

«Μείνετε στα σπίτια σας»

Από τα τεμένη ακουγόταν το μήνυμα: «Μείνετε στα σπίτια σας. Μείνετε στη γη σας».

«Λέμε στους ανθρώπους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μείνουν στα σπίτια τους», είπε ο Εγιάντ Αλ Μποζόμ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε αυτοκίνητα και φορτηγά που μετέφεραν ανθρώπους από τον βορρά του θύλακα προς τον νότο. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτήν την πληροφορία από άλλες πηγές.

Τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΠΟΥ, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, απέρριψαν την εκκένωση και προειδοποίησαν ότι επίκειται καταστροφή εάν ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκαστεί να φύγει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ζήτησαν επίσης να αρθεί η πολιορκία του θύλακα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε «επικίνδυνα χαμηλό σημείο», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Χρειαζόμαστε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση για να μεταφέρουμε καύσιμα, τρόφιμο και νερό σε όσους έχουν ανάγκη. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σχολίασε ότι μια τέτοια τεράστια εκκένωση είναι «δύσκολη υπόθεση» αλλά η Ουάσινγκτον δεν αμφισβητεί την απόφαση του Ισραήλ να καλέσει τους αμάχους να φύγουν. «Καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί – προσπαθούν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός τους στόχος», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε νωρίτερα χθες στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η εκτόπιση των Παλαιστινίων της Γάζας θα είναι μια δεύτερη «Νάκμπα», μια επανάληψη του 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα εδάφη που σήμερα αποτελούν το Ισραήλ. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας είναι απόγονοι εκείνων των προσφύγων.

Προς το παρόν η Γάζα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, είναι αποκλεισμένη και δεν υπάρχει διέξοδος. Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό και η Αίγυπτος, που συνορεύει με τον θύλακα, έχει αρνηθεί να ανοίξει τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα για τους αμάχους που φεύγουν.

Στο μεταξύ, στη Δυτική Όχθη, διαδηλωτές αντάλλαξαν πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Υπάρχουν επίσης φόβοι για επέκταση των εχθροπραξιών σε νέα μέτωπα, όπως αυτό του Λιβάνου, όπου νωρίτερα χθες σκοτώθηκε ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters και άλλοι έξι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν. Το Reuters ανέφερε ότι ισραηλινή οβίδα έπληξε ένα φυλάκιο του στρατού του Λιβάνου στα σύνορα και ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι άνοιξε πυρ σε απάντηση για μια διείσδυση ενόπλων, κάτι που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι οφειλόταν σε λανθασμένο συναγερμό.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη υποσχέθηκε ότι θα ερευνήσει τι συνέβη στην περιοχή αυτή και οδήγησε στον θάνατο του δημοσιογράφου. «Πάντα προσπαθούμε να αποφεύγουμε να έχουμε θύματα μεταξύ των αμάχων. Προφανώς δεν θα θέλαμε ποτέ να χτυπήσουμε ή να σκοτώσουμε έναν δημοσιογράφο που κάνει τη δουλειά του, είπε ο Γκιλάντ Έρνταν.