Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο Κάνσας, που πυροβόλησε τον 16χρονο Ραλφ Γιαρλ είναι ο Άντριου Λέστερ, ο οποίος υποστήριξε στις αρχές ότι «φοβόταν μέχρι θανάτου» λόγω του ύψους του αγοριού.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός, ο οποίος πήγαινε να παραλάβει τα αδέρφια του από κάποιο πάρτυ σε γειτονική οικεία, μπέρδε τα κουδούνια και όταν δεν χτύπησε τελικά το σωστό, δέχθηκε δύο πυροβολισμούς από τον Λέστερ, στις 13 Απριλίου.

Ο Γιαρλ, υποστήριξε ότι δεν αντάλλαξαν λόγια προτού πυροβολήσει εναντίον του ο 84χρονος από μια κλειδωμένη γυάλινη πόρτα και ότι το έκανε επειδή νόμιζε ότι προσπαθούσε να διαρρήξει το σπίτι του.

Αντιμέτωπος με δύο κατηγορίες κακουργήματος, για επίθεση σε πρώτο βαθμό και ένοπλη εγκληματική ενέργεια ο λευκός ηλικιωμένος, είπε στην αστυνομία ότι πυροβόλησε αμέσως αφού άνοιξε, όταν είδε τον Γιαρ να τραβιέται από μια εξωτερική λαβή πόρτας.

Το περιστατικό, προκάλεσε οργή στο διαδίκτυο και πυροδότησε διαδηλώσεις στο Κάνσας και αντιδράσεις πολιτικών και διάσημων καλλιτεχνών. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στην πόλη φωνάζοντας «Δικαιοσύνη για τον Ραλφ», ζητώντας τη σύλληψη του δράστη.

Σε ρατσιστικά κίνητρα αποδίσουν την ενέργεια οι αρμόδιοι, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται με περισσότερες λεπτομέρειες στο ζήτημα. Ο θύτης ωστόσο, δεν κραήθηκε, παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του αρχικά.

Το βράδυ του πυροβολισμού μόνο, ο 84χρονος άνδρας τέθηκε υπό κράτηση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λιγότερο από δύο ώρες αργότερα, είπαν προηγουμένως στο CNN δύο εκπρόσωποι στη μονάδα κράτησης του αστυνομικού τμήματος του Kansas City, επειδή η αστυνομία αναγνώρισε ότι έπρεπε να γίνει περισσότερη έρευνα. Αναμενόμενα, οι αντιδράσεις ήταν συνεχείς και μάλιστα αντικρουόμενες από πλευράς δικαστών.

Το χρονικό του εγκλήματος

Στα επιμέρους στοιχεία της υπόθεσης, έγινε γνωστό ότι το βράδυ του πυροβολισμού, ο Λέστερ ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι όταν άκουσε το κουδούνι της πόρτας και πήρε το περίστροφό του. Στη συνέχεια πήγε στην μπροστινή είσοδο του σπιτιού του, η οποία περιλαμβάνει μια εσωτερική πόρτα και μια γυάλινη εξωτερική πόρτα, αμφότερες κλειδωμένες.

Ο Λέστερ άνοιξε την εσωτερική πόρτα και είδε έναν ψηλό μαύρο άνδρα να τραβάει την εξωτερική λαβή της πόρτας.

Υποστήριξε μάλιστα στην κατάθεσή του, ότι προστάτευε τον εαυτό του από σύγκρουση με τον Γιαρ, σε περίπτωση που εκείνος έκανε απόπειρα διάρρηξης του σπιτιού του.

Ο Λέστερ είπε ότι κάλεσε αμέσως την άμεση δράση, μετά τον πυροβολισμό.

Η αστυνομία μίλησε με τον Ραλφ, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, όπου τους είπε ότι η μητέρα του του ζήτησε να πάρει τα αδέρφια του, από διεύθυνση διαφορετική από το σημείο που ο ίδιος μετέβη και όταν έφτασε στο σπίτι στην 115η Οδό, χτύπησε το κουδούνι της πόρτας και περίμενε λίγο πριν ανοίξει τελικά την πόρτα και τον πυροβολήσει αμέσως στο κεφάλι ο λευκός άνδρας.