Είκοσι δύο χρόνια αφότου ήταν ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και 12 χρόνια αφότου σκοτώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενώ βρισκόταν στο κρησφύγετό του, ο θρύλος της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι και πάλι στους τίτλους των εφημερίδων.

Το «Γράμμα στην Αμερική» του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ένα ανατριχιαστικό άρθρο 4.000 λέξεων, γραμμένο πριν από δεκαετίες, από τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων με επιβατικό αεροσκάφος της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν σκοτώθηκαν σχεδόν 3.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ.

Η επιστολή και η μετάφρασή της άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001, ειδικά μεταξύ εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον Guardian το 2002.

Στην επιστολή, που απευθύνεται στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επικρίνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής της στη δημιουργία του Ισραήλ, το οποίο αποκαλεί «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα».

Μετά την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση σκότωσε 1.200 ανθρώπους σε μια βίαιη αιφνιδιαστική επίθεση και τα αντίποινα του Ισραήλ έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, η επιστολή του Μπιν Λάντεν άρχισε να κυκλοφορεί ξανά στο διαδίκτυο.

Στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων TikTok, δεκάδες χρήστες – συμπεριλαμβανομένων πολλών Gen Zs, που αποτελούν την πλειοψηφία των χρηστών της εφαρμογής – άρχισαν να δημοσιεύουν βίντεο παραθέτοντας αποσπάσματα από την επιστολή και μιλώντας για το πώς φέρεται μια νέα προοπτική στο ιστορικό πλαίσιο πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου.

«Είχε δίκιο ο Οσάμα Μπιν Λάντεν»

Μέρη της επιστολής που επέκρινε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είχαν απήχηση σε ορισμένους χρήστες, τη στιγμή που οι άνθρωποι στις δυτικές χώρες γίνονται όλο και πιο επικριτικοί προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι TikTokers περιέγραψαν την επιστολή ως «αποκαλυπτική», με ορισμένους μάλιστα να λένε ότι η μαζική δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν «είχε δίκιο».

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι μοιράστηκαν τις αντιδράσεις τους για την ανάγνωση της επιστολής για πρώτη φορά, οι δημοσιεύσεις άρχισαν να γίνονται viral. Το CNN είπε ότι τα βίντεο που συζητούσαν την επιστολή είχαν συγκεντρώσει 14 εκατομμύρια προβολές μέχρι την Πέμπτη.

Το TikTok δεσμεύτηκε να σταματήσει την τάση, η οποία είπε σε δήλωσή της «παραβιάζει τους κανόνες μας για την υποστήριξη οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας».

Η εφαρμογή πρόσθεσε την Πέμπτη ότι εργαζόταν για την «προληπτική και επιθετική κατάργηση αυτού του περιεχομένου και τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπήκε στην πλατφόρμα μας».

Σημειώνεται δε ότι το hashtag #lettertoamerica αφαιρέθηκε από τη λειτουργία αναζήτησης.

Ωστόσο, δεν έπαιρνε τις ευθύνες, λέγοντας ότι το φαινόμενο των ατόμων που δημοσιεύουν περιεχόμενο με συμπάθεια στον Οσάμα Μπιν Λάντεν «δεν ήταν μοναδικό για το TikTok και έχει εμφανιστεί σε πολλές πλατφόρμες και μέσα ενημέρωσης».

Την Πέμπτη, ο Guardian αφαίρεσε ένα πλήρες αντίγραφο της επιστολής του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το οποίο η αριστερή βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε για πρώτη φορά διαδικτυακά το 2002, αντικαθιστώντας το με μια σύντομη δήλωση που ισχυριζόταν ότι είχε «κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς το πλήρες πλαίσιο».

«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να το αφαιρέσουμε και να κατευθύνουμε τους αναγνώστες αντ ‘αυτού στο ειδησεογραφικό άρθρο που το περιείχε αρχικά», αναφέρει η δήλωση.

Το φαινόμενο Streisand

Αφαιρώντας την επιστολή από τον ισότοπό της, ο Guardian κέντρισε το ενδιαφέρον των ανθρώπων και συνέβαλε στο να γίνει ακόμη περισσότερο viral. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα του λεγόμενου Streisand Effect, όπου η προσπάθεια λογοκρισίας ή απόκρυψης στοιχείου από το Διαδίκτυο λειτουργεί ως μπούμερανγκ και αυξάνει μαζικά το ενδιαφέρον για αυτό.

Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ είναι καυστικοί. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι «κανείς δεν πρέπει ποτέ να προσβάλλει τις 2.977 αμερικανικές οικογένειες που εξακολουθούν να θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα, συνδέοντας τον εαυτό τους με τα βδελυρά λόγια του Οσάμα Μπιν Λάντεν».

«Ιδιαίτερα τώρα, σε μια εποχή αυξανόμενης αντισημιτικής βίας στον κόσμο, και αμέσως μετά οι τρομοκράτες της Χαμάς πραγματοποίησαν τη χειρότερη σφαγή του εβραϊκού λαού από το Ολοκαύτωμα στο όνομα των ίδιων θεωριών συνωμοσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αρκετοί νομοθέτες σε όλο το πολιτικό φάσμα κατηγόρησαν την κινεζική εφαρμογή για διάδοση αντιαμερικανικής προπαγάνδας και ζήτησαν να αποκλειστεί.

Ο αντιπρόσωπος των Δημοκρατικών Josh Gottheimer είπε ότι το TikTok «σπρώχνει την προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας για να επηρεάσει τους Αμερικανούς» και ζήτησε να «απαγορευτεί ή να πουληθεί σε μια αμερικανική εταιρεία», ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Josh Hawley περιέγραψε το TikTok ως «ένα θερμοπίδακα τρομοκρατικής προπαγάνδας — και το πιο αποτελεσματικό εργαλείο παρακολούθησης για μια ξένη κυβέρνηση που εφευρέθηκε ποτέ».

Ο Guardian αφαίρεσε το αντίγραφο της επιστολής, αλλά αποσπάσματα και το πλήρες κείμενο εξακολουθούν να βρίσκονται σε διάφορες γωνιές του Διαδικτύου.

* Φωτογραφία: Getty Images