Σε χθεσινές συναντήσεις στο Όσλο και την Μπουλμποάκα της Μολδαβίας, κορυφαίοι παγκόσμιοι αξιωματούχοι συζήτησαν την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι συνομιλίες κατέδειξαν πώς η εισβολή της Ρωσίας έχει σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς μεταξύ των δυτικών εθνών, επεκτείνοντας και ενισχύοντας τη στρατιωτική συμμαχία -αυτό ακριβώς που ήθελε να αποτρέψει το Κρεμλίνο.

Καθώς ο πόλεμος απειλεί να καταλήξει σε αδιέξοδο, οι δυτικές χώρες που έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας στρέφουν την εστίασή τους σε μακροπρόθεσμα μέσα παροχής υποστήριξης και στη διαμόρφωση της σχέσης της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ, στο οποίο η χώρα επιδιώκει να ενταχθεί από το 2008.

Ο κόσμος παρακολουθεί για μια αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση που οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ευρύτερες συζητήσεις για τον πόλεμο. Εκτός και αν η Ουκρανία πετύχει απροσδόκητα μεγάλα κέρδη σε αυτή την αντεπίθεση, μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να είναι προς όφελος της Μόσχας, δεδομένου ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι πιθανό να καταλάβει μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας.

Λεπτομέρειες: Στο Όσλο, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν εάν το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παράσχει μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία, οι οποίες δεν θα ήταν πλήρης ένταξη, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μονοπάτι για αυτό το αποτέλεσμα. Στη Μολδαβία, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» και αναμένει την έγκριση της συμμαχίας.

Σουηδία: Η αίτηση της χώρας για το ΝΑΤΟ, η οποία πρέπει να εγκριθεί με ομόφωνη συγκατάθεση, εξακολουθεί να εκκρεμεί μετά από μήνες παρεμπόδισης από την Τουρκία. Η Ουγγαρία, μέλος της συμμαχίας που έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, δεν έχει επίσης δώσει την έγκρισή της στη Σουηδία.