Η Πολωνία θα παραδώσει μια πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Πέμπτη (16/03) ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, αυξάνοντας την πίεση σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν παρόμοιες δεσμεύσεις.
Τα αεροπλάνα είναι σε «πλήρη λειτουργική κατάσταση» και θα παραδοθούν «τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία μαζί με τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Πάβελ. Η παράδοση θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που οποιοσδήποτε από τους συμμάχους της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραδίδει αεροσκάφη, σύμφωνα με τη «The Washington Post».
«Στέλνουμε κυριολεκτικά τα MiG στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο Πολωνός Πρόεδρος.
Η Πολωνία βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης της Πολεμικής της Αεροπορίας με μαχητικά FA-50 νοτιοκορεατικής κατασκευής και F-35 αμερικανικής κατασκευής, καθώς επεκτείνει ταχέως τον στρατό της εν μέσω του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία. Έχει στη διάθεσή της περίπου 12 από τα MiG-29 που είναι «ως επί το πλείστον» λειτουργικά, δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα θα «συντηρηθούν και θα προετοιμαστούν» πριν, επίσης, σταλούν στην Ουκρανία.
Επίσης, η Πολωνία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία κόντρα σε ΝΑΤΟϊκούς ενδοιασμούς. Αν και η Γερμανία καθυστέρησε να στείλει τανκς, ο Αντρέι Ντούντα ανακοίνωσε ότι η Πολωνία αποφάσισε να τα στείλει. Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό ήταν μέρος μιας στρατηγικής για την αύξηση της δημόσιας πίεσης προς τη Γερμανία ώστε να εγκρίνει την παράδοση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης.
Από την πλευρά της, η Ουκρανία πιέζει έντονα, τους τελευταίους μήνες, τις χώρες της Δύσης να της στείλουν μαχητικά αεροσκάφη, με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να τα έχει αποκαλέσει «φτερά για την ελευθερία». Η Πολωνία και η Σλοβακία, η οποία έχει επίσης δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει αεροσκάφη σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία, έχουν καλέσει και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού.
«Η Ουκρανία έχει ήδη τα δικά της MiG-29, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούν να τα χειριστούν χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση», δήλωσε επίσης ο Αντρέι Ντούντα.
Ακόμα, τον Φεβρουάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ. Τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσαν ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεισφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι τίποτα δεν θα είναι άμεσο.
Photo credits: Shutterstock