Ο στρατός της Ουκρανίας διεξάγει ασκήσεις κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία, με στόχο να δείξει ετοιμότητα για να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε επανάληψης της χερσαίας εισβολής της Ρωσίας από τα σύνορα αυτά. Αυτές οι ασκήσεις στο βόρειο μέτωπο ακολουθούν τις προειδοποιήσεις ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει μια νέα επίθεση αυτή την άνοιξη, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (03/03).

Το CBS News επισκέφθηκε τον λαβύρινθο των χαρακωμάτων που έχτισαν οι δυνάμεις της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα μετά τη διέλευση ρωσικών στρατευμάτων από τη Λευκορωσία στο πλαίσιο της αποτυχημένης προσπάθειάς τους να καταλάβουν, πέρσι, το Κίεβο.

Ένας από τους Ουκρανούς διοικητές εκεί δήλωσε ότι τα στρατεύματά του είναι «πλήρως έτοιμα», προσθέτοντας με ένα ειρωνικό χαμόγελο ότι είχαν «ετοιμάσει πολλά δώρα» για οποιεσδήποτε δυνάμεις εισβολής που μπορεί να προσπαθήσουν να περάσουν ξανά τα σύνορα.

Ο Ουκρανός διοικητής, φυσικά, δεν θα έδινε λεπτομέρειες για αυτά τα «δώρα», αλλά ξεκαθάρισε ότι, σε αντίθεση με 12 μήνες πριν, η Ουκρανία έχει «ένα οχυρωμένο σύνορο» ικανό να σταματήσει τον βαρύ εξοπλισμό – ακόμα και τα ελαφρά τεθωρακισμένα από το να το «παραβιάσουν».

Τα χαρακώματα μοιάζουν σαν να έχουν βγει από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι στρατιώτες που ετοιμάζονται για μάχη μέσα σε αυτά, έχουν στα χέρια τους σύγχρονη τεχνολογία.

Αρκετές ουκρανικές μονάδες έχουν πλέον διασκορπιστεί στα 1.046 χιλιόμετρα των συνόρων με τη Λευκορωσία, αλλά δεν έχουν ακόμη εντοπίσει οποιαδήποτε νέα μαζική κινητοποίηση ρωσικών δυνάμεων στη γειτονική χώρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν, επίσης, αυτό που χαρακτηρίζουν ως μια τακτική ροή ρωσικών στρατευμάτων και υλικού μέσα και έξω από τη Λευκορωσία, αλλά δεν υπάρχουν σημάδια συγκέντρωσης εκεί.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να μην αιφνιδιαστούν. Στα ανατολικά της Ουκρανίας, ωστόσο, οι μάχες εντείνονται.

Στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δήλωσε, αυτή την εβδομάδα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν τις «περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις» βορειοανατολικά του Κουπιάνσκ, καθώς και επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από την Κρεμίνα, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια.

Σημειώνεται ότι το Κουπιάνσκ, όπου βρίσκεται ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος, έχει γίνει τόπος σφοδρών μαχών από την έναρξη του πολέμου, με τη Ρωσία να παίρνει τον έλεγχο μέσα σε λίγες ημέρες και να κατέχει την πόλη για αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο εν μέσω μιας ταχείας αντεπίθεσης στα ανατολικά της χώρας, κατά την οποία αρκετές πόλεις τέθηκαν υπό τη διοίκηση του Κιέβου.

Σφοδρές μάχες στην πόλη Μπαχμούτ

Ενώ η εκκένωση στο Κουπιάνσκ υποδηλώνει επιδείνωση της κατάστασης εκεί, στο Μπαχμούτ διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και μήνες.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας «Βάγκνερ», δήλωσε την Παρασκευή (02/03) ότι «η τανάλια κλείνει» γύρω από το Μπαχμούτ. Μάλιστα, σε άμεσο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι μονάδες της «Βάγκνερ» έχουν «πρακτικά περικυκλώσει» την πόλη, ενώ έχει απομείνει μόνο ένας δρόμος. Έτσι κάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο να αφήσει την πόλη.

Φωτογραφία κειμένου: YouTube | CBS Mornings