Στην τακτική της καταστροφής υποδομών σε ολόκληρη την Ουκρανία με βομβαρδισμούς φαίνεται να επιστρέφει η Ρωσία μετά τη συντονισμένη επίθεση στο Μπαχμούτ και τις θολές πληροφορίες που έρχονται από εκεί. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις σε δέκα διαφορετικές πόλεις.
Οι μεγαλύτερες ζημιές φαίνεται ότι έγιναν στην πόλη του Χάρκοβο. Όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, υποδομές της πόλης δέχτηκαν τουλάχιστον 15 χτυπήματα. Δεν διευκρινίστηκε ποια ακριβώς κτίρια και υποδομές επλήγησαν, όμως η γενική ανακοίνωση κάνει λόγο για προβλήματα εφοδιασμού με ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό. Χτυπήθηκε δε και μια ιδιωτική κατοικία, η οποία ευτυχώς ήταν ακατοίκητη.
Χτυπήματα σε δέκα πόλεις, εκρήξεις και στο Κίεβο
Οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σχεδόν όλη την επικράτεια της Ουκρανίας και όχι την περιοχή του Ντόνμπας, όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ισχυρά πλήγματα δέχτηκαν, επίσης, η Οδησσός, το Νντίπρο, η Πολτάβα, το Ζίτομιρ, το Ρίβνε, ως και το Λουτσκ, μια πόλη στα βορειοδυτικά που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.
Όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν πυραυλικές επιθέσεις και εναντίον της πρωτεύουσας Κίεβο. Ο δήμαρχος Βίταλι Κλίτσκο ανέφερε ότι υπήρξαν εκρήξεις, όμως το υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε για το Κίεβο ενεργοποιήθηκε η πυραυλική άμυνα και το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών πυραύλων καταστράφηκαν πριν βρουν το στόχο τους.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ρωσία έχει υιοθετήσει αυτό το σύστημα με συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις, οι οποίες δεν έχουν στόχο το στρατό της Ουκρανίας, αλλά τους πολίτες της. Με πυραύλους και με τηλεκατευθυνόμενα μέσα (drones) βομβαρδίζει εγκαταστάσεις υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να προκαλέσει ενεργειακή ασφυξία και να κάμψει το ηθικό των αμάχων.
Η τακτική αυτή, πάντως, αντιμετωπίζεται από τους Ουκρανούς ως ένα τελευταίο απελπισμένο βήμα της Ρωσίας, η οποία βλέπει ότι δεν προοδεύει στα πεδία της μάχης και χρησιμοποιεί την τεχνολογία της για να λείψει το νερό και το ρεύμα από τους απλούς πολίτες. Το ηθικό όχι μόνο δεν καταρρακώνεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, αλλά αναπτερώνεται.