Η Ουκρανία είπε σε ορισμένους κατοίκους να εγκαταλείψουν το Κουπιάνσκ, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να ανακαταλάβει την πόλη από την οποία έφυγε πέρσι, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (03/03).

Συγκεκριμένα, η στρατιωτική διοίκηση στο Χάρκοβο κάλεσε τις οικογένειες και όσους «έχουν περιορισμένη κινητικότητα» να φύγουν λόγω των «συνεχών» βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το BBC. Επισημαίνεται ότι η Ρωσία κατέλαβε την πόλη, έναν σημαντικό κόμβο ανεφοδιασμού, με την Ουκρανία να την ανακαταλαμβάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ρωσική ομάδα «Βάγκνερ» υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά της έχουν «πρακτικά περικυκλώσει» την Μπαχμούτ.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην Μπαχμούτ, η οποία βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα νότια του Κουπιάνσκ, γινόταν «όλο και πιο δύσκολη».

Πάντως, στο Κουπιάνσκ, η Περιφερειακή Στρατιωτική Διοίκηση του Χάρκοβο δήλωσε ότι η εντολή εκκένωσης οφείλεται στην «ασταθή κατάσταση ασφαλείας» που προκλήθηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς της πόλης και των προαστίων της. Η πόλη είχε προπολεμικό πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκων.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δήλωσε, αυτή την εβδομάδα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν τις «περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις» βορειοανατολικά του Κουπιάνσκ, καθώς και επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από την Κρεμίνα, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια.

Σημειώνεται ότι το Κουπιάνσκ, όπου βρίσκεται ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος, έχει γίνει τόπος σφοδρών μαχών από την έναρξη του πολέμου, με τη Ρωσία να παίρνει τον έλεγχο μέσα σε λίγες ημέρες και να κατέχει την πόλη για αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο εν μέσω μιας ταχείας αντεπίθεσης στα ανατολικά της χώρας, κατά την οποία αρκετές πόλεις τέθηκαν υπό τη διοίκηση του Κιέβου.

Σφοδρές μάχες στην πόλη Μπαχμούτ

Ενώ η εκκένωση στο Κουπιάνσκ υποδηλώνει επιδείνωση της κατάστασης εκεί, στο Μπαχμούτ διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και μήνες.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας «Βάγκνερ», δήλωσε την Παρασκευή (02/03) ότι «η τανάλια κλείνει» γύρω από το Μπαχμούτ. Μάλιστα, σε άμεσο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι μονάδες της «Βάγκνερ» έχουν «πρακτικά περικυκλώσει» την πόλη, ενώ έχει απομείνει μόνο ένας δρόμος. Έτσι κάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο να αφήσει την πόλη.

Φωτογραφία κειμένου: Getty Images | Anadolu Agency