Αποφασισμένος να θέσει σε εφαρμογή το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα ως το τέλος του χρόνου δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Παραχώρησε συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 TV, με φόντο την παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης ώστε να θεσπιστεί η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό και τις μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν ενταθεί στη Γαλλία μετά την εξέλιξη αυτή.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε εμένα, θα ήθελα να μην την κάνω, αλλά για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκα να την κάνω», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θέλει την έναρξη της ισχύος της μέχρι το τέλος του έτους, «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν».

Ειδικότερα, δήλωσε ότι «η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια ήταν αναγκαία και ότι οι εναλλακτικές λύσεις ήταν η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση των παρακρατήσεων ή η αύξηση της φορολογίας ή, τέλος, η αύξηση του κρατικού χρέους».

«Εγώ δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου (…), αλλά ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι «αν πρέπει να επωμισθώ σήμερα την αντιδημοφιλία, θα την επωμισθώ».

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε παράλληλα τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών, ενώ καταλόγισε στα συνδικάτα ότι δεν επεδίωξαν ούτε τον διάλογο ούτε τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση. Δήλωσε ωστόσο διατεθειμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Κατέληξε αποδεχόμενος ότι «πολλές από τις μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές και δεν θα τις προχωρούσα αν δεν ήταν άκρως απαραίτητες για τον εξορθολογισμό του κράτους».