Ozempic. Ένα όνομα που έχετε ακούσει σίγουρα πολλές φορές τα τελευταία 2 χρόνια. Το χάπι του αδυνατίσματος. Το χάπι που πήρε η Κιμ Καρντάσιαν. Το χάπι που παίρνουν αρκετοί celebrities για να αδυνατίσουν. Κάπου στην διαδρομή εμφανίστηκε και το Wegovy, ένα ανταγωνιστικό χάπι που υπόσχεται πως κάνει την ίδια δουλειά. Ήταν θέμα χρόνου να κάνουν την εμφάνισή τους και τα ψεύτικα.
Καθώς η Ευρώπη έχει θέσει πλαφόν στον αριθμό των χαπιών Ozempic και Wegovy που κυκλοφορούν στην αγορά, έχει υπάρξει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, μια ραγδαία αύξηση στην κυκλοφορία ψευτοχαπιών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στον οργανισμό, ακόμα και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του παραλήπτη.
Εντός του 2023, μόνο στην Ιρλανδία έχει εντοπιστεί πενταπλάσια ποσότητα (159 ενέσεις έναντι 32) παράνομων εισαγωγών σεμαγλουτίδης, που είναι το βασικό συστατικό του Ozempic και του Wegovy, σε σχέση με το 2022.
Στη Γαλλία αρκετοί παρουσιάζουν ψεύτικες συνταγογραφήσεις για να πάρουν την ουσία, ενώ σε πολλά σημεία δεν προβλέπεται καν συνταγογράφηση και δίνεται αφειδώς. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι η αληθινή ουσία, αλλά νοθευμένη.
Σε Βέλγιο και Δανία η σεμαγλουτίδη που πωλείται είναι κανονική, αλλά είναι παράνομη η πώλησή της online.
Παροξυσμός για το Ozempic
Είναι μεγάλη η στροφή αρκετών σε αναζήτηση των χαπιών στα social media και στο dark web, αφού στα φαρμακεία υπάρχουν περιορισμοί.
Μπορεί κάποιος να κάνει λόγο ακόμα και για φρενίτιδα, αφού Ozempic και Wegovy έχουν αποδειχτεί σε μελέτες πως μειώνουν την παχυσαρκία, με ασθενείες να χάνουν το 15% του βάρους τους σε διάστημα 68 εβδομάδων.
Στο παιχνίδι της αγοραπωλησίας των ψεύτικων χαπιών έχουν μπει και influencers σε TikTok, Facebook και X (πρώην Twitter), οι οποίοι προμοτάρουν ψηφιακούς πωλητές και φθηνότερες εκδοχές των χαπιών ή άτομα που πουλάνε συνταγογραφήσεις ή προσφέρουν το ακατέργαστο υλικό για να φτιάξει κάποιος μόνος του το χάπι, σαν άλλος Γουόλτερ Γουάιτ.
Κι ενώ κάποιοι μπορεί να σταθούν τυχεροί και να πάρουν κανονική σεμαγλουτίδη, η πλειοψηφία των σκιωδών αγοραστών καταλήγει να παίρνει μια ληγμένη εκδοχή της ή μια νοθευμένη με ζαχαρούχο νερό, με θανατηφόρα μετάλλα και δηλητήριο για αρουραίους!
Η αρμόδια αρχή της Ε.Ε. εξηγεί πως όσον αφορά την δική της βάρδια, διασφαλίζει πως όλα τα φάρμακα εντός του μπλοκ είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και τονίζει πως δεν φέρει ευθύνη για ψεύτικες ενέσεις που αποστέλλονται από απατεώνες του ψηφιακού κόσμου.
Το ίδιο υποστηρίζουν και οι αρχές σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, που εξηγούν ότι τα αρμόδια υπουργεία Υγείας δεν μπορούν να παρέμβουν στις online αγοραπωλησίες του Ozempic, αλλά είναι ζήτημα της αστυνομίας και του τελωνείου.
«Η αντιμετώπιση ψεύτικων ή ληγμένων φαρμάκων, είναι ζήτημα του νόμου σε κάθε χώρα και βρίσκεται πέρα από τις αρμοδιότητες του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Φαρμάκων».
Πολλά κενά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία
«Γνωρίζουμε αυτό το φαινόμενο και στηρίζουμε αυτή τη στιγμή επιχειρησιακές δράσεις που στοχεύουν το εμπόριο τέτοιων παράνομων ουσιών. Όσο συνεχίζονται οι δράσεις, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο», δήλωσε στο Politico αξιωματούχος της Europol.
Το Wegovy και το Ozempic είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη μόνο μέσω συνταγογράφησης, με το πρώτο μάλιστα να είναι διαθέσιμο μόνο σε Δανία, Νορβηγία, Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά στην Γηραία Ήπειρο.
Σε αυτόν τον παροξυσμό αναζήτησης Ozempic και Wegovy, ευθύνη φέρει η Novo Nordisk, η εταιρεία που τα κατασκευάζει, αλλά και κατά τόπους κυβερνήσης που περιορίζουν τις συνταγογραφήσεις μόνο για τους ασθενείς που χρειάζονται το χάπι.
Η σεμαγλουτίδη πωλείται σύμφωνα με το Politico σε αρκετές ιστοσελίδες εντός Ευρώπης σε τιμή που ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μπορεί να πιάσει μερικές εκατοντάδες ακόμα για προμήθεια μιας εβδομάδας. Σε μια βρετανική ιστοσελίδα απεικονίζεται και πως μπορεί κανείς να ανακατέψει δύο υλικά για να φτιάξει το Ozempic.
Έρευνα που έγινε για το ASOP Global (Συμμαχία για Ασφαλή Ψηφιακά Φαρμακεία), έδειξε ότι από τα 32 είδη φαρμάκων που αγοράζουν οι άνθρωποι ψηφιακά, το 62% είναι ψεύτικά ή υποκατάστατα.
«Είναι στο 0% τα ψεύτικα φάρμακα που περνάνε από τα νόμιμα κανάλια. Το ζήτημα είναι, σαφώς, τα παράνομα κανάλια», δήλωσε ο Μαρτίνο Κανόνικο, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων στο European Association of e-Pharmacies (EAEP).
Όλη αυτή η κατάσταση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού επιτρέπει σε απατεώνες να στήνουν ψεύτικα ψηφιακά κανάλια για να διακινούν φάρμακα. Στην διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας, εμφανίστηκαν 100.000 νέα domain που περιείχαν τους όρους Covid, Corona και Virus.
«Τα ψεύτικα φάρμακα είναι μια βιομηχανία 200 δισ. δολαρίων. Είναι, από πολλές πλευρές, το τέλειο έγκλημα με την υψηλότερη ανταπόδοση και το χαμηλότερο ρίσκο», τονίζει αξιωματούχος του ASOP.