Η σύζυγος του Πρωθυπουργού της Σκωτίας Χούμζα Γιουσάφ δήλωσε ότι οι γονείς της, που είχαν παγιδευτεί στη Γάζα , είναι «τρομοκρατημένοι» για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, περιγράφοντας με αγωνία όσα πρόκειται να συμβούν στην περιοχή.

Η Νάντια Ελ-Νάκλα αναφέρει στο BBC News ότι καταστράφηκαν τα σπίτια συγγενών της σε επιδρομές πυραύλων.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, καθώς ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται στη σύγκρουση.

Την Τρίτη ο κ. Γιουσάφ ζήτησε τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου εντός και εκτός της αποκομμένης Γάζας. Οι γονείς της συζύγου του, επισκέπτονταν τον γιο τους – πατέρα τεσσάρων παιδιών – και την 92χρονη γιαγιά, η οποία είναι άρρωστη.

Η κ. El-Nakla είπε: «Τώρα βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση πολέμου. Η μητέρα μου λέει ότι υπάρχει συνεχής βομβαρδισμός από ξηρά, θάλασσα και αέρα».

Είπε ότι η μητέρα της δεν είχε κοιμηθεί από τη Δευτέρα και νιώθει σαν «κάθε μέρος του σώματός της να τρέμει».

Η οικογένεια ήλπιζε να δραπετεύσει την Τρίτη, αλλά τα σύνορα της Ράφα, μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, βομβαρδίστηκαν και προς το παρόν δεν υπήρχε διέξοδος. Όλες οι ισραηλινές διελεύσεις έχουν κλείσει.

Η δημοτική σύμβουλος του Νταντί είπε ότι την ενοχλούσε η ρητορική που προέρχεται από τη σύγκρουση, ειδικά ο ισχυρισμός ότι η Γάζα θα «εξαφανιστεί» ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς.

Και πρόσθεσε: «Μου δημιουργεί τον απόλυτο φόβο ότι δεν πρόκειται να τους ξαναδώ ποτέ».

«Πρέπει να έρθει μια στιγμή που θα ικανοποιούνται οι ιατρικοί πόροι, η τροφή, το νερό, οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Αυτό είναι το διεθνές δίκαιο. Είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας.

«Αυτός είναι ο φόβος μου. Πρώτον είναι ότι πεθαίνουν. Δεύτερον είναι ότι λιμοκτονούν. Τρίτον είναι το σπίτι ερειπωμένο και το ότι ζουν σε καταυλισμούς. Αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό».

Η κα El-Nakla ανησυχεί επίσης για τον αντίκτυπο στα μικρά παιδιά του αδερφού της, ειδικά στον οκτώ εβδομάδων ανιψιό της.

«Κάθε φορά που οι βόμβες πέφτουν φοβάμαι ότι η μικρή του καρδιά δεν μπορεί να αντέξει».

Νωρίτερα, η μητέρα της ηχογράφησε ένα συγκινητικό βίντεο κλιπ 40 δευτερολέπτων από την πόλη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς τα δεινά της οικογένειας.

«Δεν έχουμε ρεύμα. Δεν έχουμε νερό. Το φαγητό που έχουμε, που είναι λίγο, δεν θα αντέξει γιατί δεν υπάρχει ρεύμα και θα χαλάσει. Έχω τέσσερα εγγόνια σε αυτό το σπίτι – ένα μωρό δύο μηνών, ένα τετράχρονο και, σήμερα, δύο δίδυμα εννέα ετών.», περιγράφει.

«Ζητώ από τον κόσμο να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους».

Γιατί δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα στην Αίγυπτο;

Όλες οι μετακινήσεις προς και από τη Γάζα ελέγχονται από τις ισραηλινές αρχές, εκτός από τη διάβαση πεζών της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της χερσονήσου Σινά της Αιγύπτου, η οποία ελέγχεται από τις αιγυπτιακές αρχές.

Έχει δεχθεί βομβαρδισμούς από το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες και, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στην Αίγυπτο Σάλι Ναμπίλ, οι Αιγύπτιοι ανησυχούν μήπως παρασυρθούν στη σύγκρουση.

Μιλώντας στην εκπομπή Good Morning Scotland του ραδιοφώνου του BBC, είπε: «Μπορεί να υπάρχει πιθανότητα να ζητηθεί από την Αίγυπτο να ανοίξει τα σύνορα για τους κατοίκους της Γάζας να περπατήσουν στη χερσόνησο του Σινά. Αυτό θα έφερνε την Αίγυπτο σε πολύ δύσκολη θέση γιατί σε εκείνο το σημείο θα είναι μία από τις χώρες στην πρώτη γραμμή και οι Αιγύπτιοι δεν το θέλουν αυτό. Δεν μιλάμε μόνο για επίσημους κύκλους εδώ, αλλά ακόμη και για τους ανθρώπους. Δεν θέλουν να είναι μέρος της αντιπαράθεσης.

«Υπάρχει αυτό το δίλημμα για το αν πρέπει ή όχι να ανοίξουν τα σύνορα. Θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα μόνο για να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά δεν θέλουν οι κάτοικοι της Γάζας να μετακινηθούν στο Σινά», προσθέτει.