Οι Ρώσοι που ζουν σε δυτικές χώρες θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τις υπηρεσίες ασφαλείας, ως πολίτες χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ.

Ο πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ έφτασε στο σημείο να παραλληλίσει τους Ρώσους του εξωτερικού με τους ιαπωνικής καταγωγής κατοίκους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν σχεδόν 120.000 άνθρωποι είχαν οδηγηθεί σε στρατόπεδα εγκλεισμού.

«Όλοι οι Ρώσοι που ζουν σε δυτικές χώρες θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ περισσότερο από πριν, επειδή είναι πολίτες ενός κράτους που διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο», είπε ο Πάβελ στο Radio Free Europe/Radio Liberty, που εδρεύει στην Πράγα και χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.

«Μπορεί να λυπάμαι για αυτούς τους ανθρώπους όμως, ταυτόχρονα, αν κοιτάξουμε στο παρελθόν, όταν ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σε όλους τους Ιάπωνες που ζούσαν στις ΗΠΑ είχε επιβληθεί αυστηρό καθεστώς παρακολούθησης. Είναι απλώς το τίμημα του πολέμου», είπε.

Η δημοσιογράφος που του έπαιρνε τη συνέντευξη ζήτησε διευκρινίσεις για το τι εννοούσε με την «παρακολούθηση» και ο Τσέχος πρόεδρος απάντησε: «Αυτό σημαίνει (να είναι οι Ρώσοι), υπό την παρακολούθηση των υπηρεσιών ασφαλείας».

Το 1991 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε ζητήσει συγγνώμη από την Ιαπωνία επειδή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν οδηγηθεί σε στρατόπεδα εγκλεισμού 120.000 άνθρωποι ιαπωνικής καταγωγής που ζούσαν στις ΗΠΑ.

Ο Πάβελ, πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ανέλαβε την προεδρία της Τσεχίας τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο επισκέφθηκε την Ουκρανία και δήλωσε ότι αναμένει από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους τον Ιούλιο να εκφράσει τη σαφή στήριξή της στην ένταξη αυτής της χώρας στη Συμμαχία.