Περιεχόμενα
Η Ρωσία χρειάζεται επειγόντως να βρει νέες αγορές για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της, καθώς οι κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης πλήττουν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της. Έτσι, λοιπόν, βασίζεται στον Πάβελ Σορόκιν, δηλαδή σε έναν 37χρονο πρώην τραπεζίτη της Morgan Stanley για να συνεχίσει να έχει κέρδος στα ταμεία της.
Ο Πάβελ Σορόκιν, αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, ανήκει σε μία ομάδα νέων τεχνοκρατών με βαθιά γνώση της Δύσης, που προωθήθηκαν γρήγορα από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας, σύμφωνα με τη «The Wall Street Journal».
Μάλιστα, ο Πάβελ Σορόκιν, ο οποίος σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο, έχει διαπραγματευτεί συμφωνίες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή και έπαιξε έναν πρώιμο ρόλο στην ανάπτυξη του ΟΠΕΚ+, δηλαδή της εταιρικής σχέσης μεταξύ της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Πέρσι, ο Πάβελ Σορόκιν είχε επιρροή στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ζημίας στον – ελεγχόμενο από τη Ρωσία – αγωγό προς τη Μαύρη Θάλασσα, μία κίνηση που τρόμαξε τη Δύση και ώθησε τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τον άλλοτε εκπρόσωπο Τύπου του και έναν πρώην δημοσιογράφο κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Ρωσίας.
Ο Πάβελ Σορόκιν, το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Ακόμα, τον περασμένο μήνα, ο Πάβελ Σορόκιν συνέβαλε καθοριστικά στον καθορισμό σταθερών τιμών για την κύρια εξαγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αντί να αφήνει τις αγορές να αποφασίζουν πόσο να χρεώνουν οι εταιρείες, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Η απόφαση αναμένεται να αντλήσει φόρους ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το ταμειακά ταλαιπωρημένο δημόσιο ταμείο της χώρας.
Γιατί ο Πάβελ Σορόκιν έγινε το «μυστικό όπλο» του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Πάβελ Σορόκιν και οι συνεργάτες του έχουν μέχρι στιγμής διαχειριστεί τις κυρώσεις με τρόπο που έχει θέσει τη Ρωσία υπό σοβαρή οικονομική πίεση, αλλά όχι επί ξύλου κρεμάμενη. Το έργο αυτό θα γίνει πιο περίπλοκο καθώς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, αλλά οι αναλυτές λένε ότι έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες κατά το πρώτο έτος του πολέμου στην Ουκρανία.
Έτσι, ο Πάβελ Σορόκιν έχει γίνει το «μυστικό όπλο» της Ρωσίας προκειμένου να αμβλύνει τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης, δήλωσε ο Βίκτορ Κάτονα, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς πετρελαίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πιστεύει πως πολλοί σύμμαχοι της Ουκρανίας υποτίμησαν την τεχνογνωσία της νέας γενιάς των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων εκ μέρους του Κρεμλίνου, που έχουν εκπαιδευτεί στη Δύση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος περιβάλλεται εδώ και καιρό από πρώην κατασκόπους και επιχειρηματικούς φίλους από την Αγία Πετρούπολη, έχει στραφεί όλο και περισσότερο σε αυτούς τους νεοφερμένους, οι οποίοι μιλούν άπταιστα Αγγλικά και ακολουθούν την εθνικιστική του ιδεολογία.
Μάλιστα, ο Πάβελ Σορόκιν «είναι η επιτομή αυτού που δεν υπήρχε στη Σοβιετική Ένωση» τόνισε ο Βίκτορ Κάτονα, συμπληρώνοντας: «Είναι μέρος μίας νέας γενιάς νέων ανθρώπων που είχαν επιλογές και αποφάσισαν να εργαστούν στη ρωσική κυβέρνηση».
Πώς κατάφερε η Ρωσία να σταθεί όρθια παρά τις κυρώσεις της Δύσης
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τις μακροχρόνιες συμμαχίες. Η Ρωσία, η οποία κάποτε θεωρούσε την Ευρώπη ως τον πιο προσοδοφόρο ενεργειακό πελάτη της, στέλνει τώρα μεγάλο μέρος της παραγωγής της στην Ινδία και στην Κίνα, οι οποίες συνήθως το αγοράζουν με μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. Εν μέρει, λόγω αυτών των εκπτώσεων, τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 46% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών.
Επομένως, για να αναπληρώσει αυτά τα χαμένα έσοδα, η Ρωσία πρέπει να καλλιεργήσει νέους εμπορικούς εταίρους. Ο Πάβελ Σορόκιν και οι συνεργάτες του σημειώνουν κάποια επιτυχία: Η Ρωσία εξήγαγε περισσότερα από 8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων, Kpler.
Οι επαφές του Πάβελ Σορόκιν περιλάμβαναν ένα ταξίδι του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό, Μπραζαβίλ, όπου ύστερα από πτήση διάρκειας 20 ωρών τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της αφρικανικής χώρας.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών, ο Πάβελ Σορόκιν κατέληξε σε συμφωνία για την προμήθεια πετρελαιοειδών από τη Ρωσία στη Δημοκρατία του Κονγκό και για την κατασκευή από δύο ρωσικές εταιρείες ενός αγωγού μήκους περίπου 1.005 χιλιομέτρωβ, αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε στη «The Wall Street Journal» καθώς και σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την επίσκεψη. Το Υπουργείο Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Κονγκό και η κυβέρνηση της Μπραζαβίλ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.
Ακόμα, τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία από το Αφγανιστάν, το οποίο διοικείται σήμερα από τους Ταλιμπάν, δηλαδή από τη φονταμενταλιστική ομάδα των οποίων οι πρόγονοι πολέμησαν κάποτε τη Σοβιετική Ένωση. Ο Πάβελ Σορόκιν δεν έμεινε άναυδος όταν οι Αφγανοί προσφέρθηκαν να ανταλλάξουν σταφίδες και βότανα με καύσιμα, δήλωσε ένας πρώην σύμβουλος που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν και το Κρεμλίνο παρουσίασαν μία συμφωνία για τον εφοδιασμό της Καμπούλ με ρωσική βενζίνη. Το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας του Αφγανιστάν δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο Πάβελ Σορόκιν διεξήγαγε, επίσης, συνομιλίες με το Μπαχρέιν προκειμένου το μικρό βασίλειο του Περσικού Κόλπου να γίνει κόμβος για την εμπορία πετρελαίου που προμηθεύονται οι ρωσικές εταιρείες, όπως δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν ότι ορισμένες από τις συναλλαγές πετρελαίου του Κρεμλίνου διεκπεραιώθηκαν, πέρσι, στη χώρα αυτή. Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Από τα λογιστικά στο Κρεμλίνο
Ο Πάβελ Σορόκιν γεννήθηκε στη Μόσχα αλλά μεγάλωσε στην Κύπρο σε οικογένεια Ρώσων διπλωματών και επέστρεψε στη Ρωσία για να αρχίσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως λογιστής στην Ernst & Young. Στη συνέχεια, έγινε ανώτερος αναλυτής σε ηλικία 26 ετών στην Alfa-Bank, τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, και έλαβε το μεταπτυχιακό του στα Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Αργότερα, ο Πάβελ Σορόκιν μετακινήθηκε στο γραφείο της Morgan Stanley στη Μόσχα. Έτσι, το 2015, μία κατάταξη της Extel και του Institutional Investor τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους αναλυτές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για τη Ρωσία και τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Εκπρόσωπος της Morgan Stanley αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ως νεαρός τραπεζίτης, εθεωρείτο τόσο ένα ανερχόμενο αστέρι όσο και ένας ταπεινός συνάδελφος που γευμάτιζε τακτικά σε ένα τοπικό ουκρανικό εστιατόριο και δειπνούσε σε αριστοκρατικά ασιατικά εστιατόρια, είπαν άνθρωποι που τον γνώριζαν εκείνη την εποχή. Πάντως, ο Πάβελ Σορόκιν ξεχώριζε και για τις συντηρητικές απόψεις του σχετικά με τη ρωσική πολιτική, όπως είπαν. Ένας πρώην συνάδελφός του υποστήριξε ότι ήταν επικριτικός απέναντι στο πολιτικό άνοιγμα της Ρωσίας κατά τη δεκαετία του 1990. «Ήθελε να ξανακάνει τη Ρωσία μεγάλη», είπε ένας άλλος πρώην συνάδελφός του.
Κατόπιν, το 2016, ο Αλεξάντερ Νόβακ, τότε υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρωθυπουργός, απέσπασε τον Πάβελ Sorokin από την τράπεζα της Wall Street και τον τοποθέτησε επικεφαλής του κέντρου ενεργειακών ερευνών του ομίλου του.
Ο Πάβελ Σορόκιν οικοδόμησε μία ισχυρή σχέση με τον Αλεξάντερ Νόβακ, που ο τελευταίος άρχισε να τον προσφωνεί με το συντομευμένο όνομά του («Πάσα») και συχνά τον προσκαλούσε σε εκδρομές για μπάρμπεκιου έξω από τη Μόσχα, σύμφωνα με ανθρώπους που τους γνωρίζουν. Έτσι ο Πάβελ Σορόκιν σύντομα έγινε σταθερό μέλος σε διπλωματικές εκδηλώσεις συνοδεύοντας τον Αλεξάντερ Νόβακ ως μεταφραστής.
Δημιούργησε, επίσης, μια διαρκή φιλία με τον Αντίμπ Αλ Γιάμα, μακροχρόνιο σύμβουλο των Σαουδαράβων υπουργών Ενέργειας, καθώς και με τον εκλιπόντα επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκιντό. Ως εκ τούτου και εν μέρει βασιζόμενος σε αυτές τις σχέσεις, ο Πάβελ Σορόκιν βοήθησε τον Αλεξάντερ Νόβακ να σχεδιάσει μία συμμαχία με τον ΟΠΕΚ – υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας – που οδήγησε στη δημιουργία του ΟΠΕΚ+, το 2016, στο πλαίσιο του οποίου η Ρωσία απέκτησε μεγαλύτερη φωνή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Ο συνασπισμός ενέκρινε, λίγο αργότερα, τη μείωση της παραγωγής που ενίσχυσε με επιτυχία τις τιμές.
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, το 2018, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ρώτησε τον Πάβελ Sorokin τι έκανε για την κυβέρνηση. «Ένα μεγάλο έργο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε πρόσφατα είναι η συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΟΠΕΚ”, απάντησε, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας τους από το Κρεμλίνο.
«Ήρθε η ώρα να σας προωθήσω», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Πάβελ Σορόκιν διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και ύστερα όλα πήραν τον δρόμο τους.
Τα νέα πρόσωπα στο Κρεμλίνο που κρατούν την οικονομία της Ρωσίας
Εντός του Κρεμλίνου, άλλοι ανερχόμενοι αξιωματούχοι περιλαμβάνουν τον 39χρονο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Σαζάνοφ, ο οποίος σπούδασε στην Οξφόρδη και εργάστηκε με τον Πάβελ Σορόκιν στην Ernst & Young στη Μόσχα. Μαζί με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, ο Αλεξέι Σαζάνοφ παίζει τώρα βασικό ρόλο στην εξεύρεση τρόπων για την κάλυψη του ταχέως αυξανόμενου ελλείμματος της Ρωσίας.
Ο Ντένις Ντεριούσκιν, πρώην αναλυτής της Bank Of America, έγινε επικεφαλής έρευνας του Υπουργείου Ενέργειας σε ηλικία 29 ετών, εκπροσωπώντας τη Ρωσία στις συμβουλευτικές συναντήσεις του ΟΠΕΚ που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη μεγιστοποίηση των τιμών του πετρελαίου.
Επίσης, ο πιο επιδραστικός οικονομικός σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μαξίμ Ορέσκιν, ο οποίος πήρε τη θέση στα 38 του χρόνια, εργαζόταν προηγουμένως για τη γαλλική τράπεζα της Crédit Agricole. Ο ίδιος, λοιπόν, ηγήθηκε μίας επιτυχημένης στρατηγικής για να ωθήσει τις ξένες εταιρείες να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια αντί σε δολάρια ή ευρώ για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Photo credits: Getty Images