Ένα τεράστιο φορτίο κοκαϊνης, το οποίο μάλιστα προοριζόταν για την γειτονική μας Τουρκία, κατάφεραν να κατασχέσουν οι αστυνομικές αρχές του Περού. Η κοκαϊνη βρισκόταν σε διαδικασία φόρτωσης σε εμπορικό πλοίο στο λιμάνι του Καγιάο, στο επίνειο της πρωτεύουσας Λίμα. Οι πλάκες της κοκαϊνης είχαν «μεταμφιεστεί» σε συσκευασίες ομοιωμάτων κεραμικών πλακιδίων, τα οποία υποτίθεται ότι θα μετέφερε το εμπορικό πλοίο.

Η αστυνομία αξιοποίησε πληροφορίες και εισέβαλλε νυχτερινές ώρες στην αποθήκη, απ’ όπου γινόταν η φόρτωση. Έγιναν επτά συλλήψεις, αλλά όπως είναι συνηθισμένο οι αρχές δεν κατάφεραν να φτάσουν στους πραγματικούς διακινητές. Στα χέρια τους έπεσαν κατώτερα μέλη της συμμορίας.

Όπως αποκάλυψαν οι αστυνομικές αρχές, η ποσότητα της κοκαϊνης που κατασχέθηκε έχει αξία άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον τελευταίο χρόνο η αστυνομία του Περού κατορθώθηκε να κατασχέσει συνολική ποσότητα 86,4 τόνων ναρκωτικών και άλλων παράνομων ουσιών εκ των οποίων οι 28 τόνοι ήταν υδροχλωρική κοκαΐνη. Πρόκειται για ρεκόρ, το οποίο επεσήμαναν ότι θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν την τρέχουσα χρονιά.

Το Περού και η Κολομβία βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την παραγωγή κοκαΐνης και φύλλων κόκας, της πρώτης ύλης στη διαδικασία παραγωγής της ουσίας αυτής. Στο Περού, βέβαια, η κατανάλωση φύλων κόκας σε μορφή αφεψήματος όχι μόνο δεν είναι παράνομη, αλλά θεωρείται και τουριστική ατραξιόν, ειδικά σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Θεωρείται, μάλιστα, και καρδιοτονωτικό για όσους επισκέπτονται την περιοχή για τουρισμό. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστεί η νόμιμη παραγωγή φύλλων κόκας και η παράνομη, όπου μετά από ειδική επεξεργασία προκύπτει η κοκαϊνη.

Οι ναρκέμποροι του Περού έχουν επεκτείνει τις επαφές τους με ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Καγιάο τόνισε ότι πολλά φορτία με παράνομη κοκαϊνη προορίζονται για την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Αυτό ήταν το πρώτο που κατασχέθηκε με προορισμό την Τουρκία.