Με ιδιαίτερη ένταση διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες οι εχθροπραξίες στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, που επιβεβαιώνονται και από το βρετανικό υπουργείο άμυνας, ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει ένα μεγάλο κύμα αντεπίθεσης, ιδιαίτερα στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες ελέγχονται από τη Ρωσία στο μεγαλύτερο κομμάτι τους.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε μια ουδέτερη ανακοίνωσή του χθες ανέφερε ότι συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και από τις δύο πλευρές. Τόνισε, όμως, την συμμετοχή στις επιχειρήσεις και ουκρανικών αεροσκαφών, κάτι που πριν δεν αναφερόταν και αποτελεί νέο στοιχείο στο πολεμικό πεδίο. Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν δύο συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Η Ρωσία, από την πλευρά της, ανέφερε ότι συνέχισε τους βομβαρδισμούς στην πόλη Αβντιίβκα, η οποία παραμένει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Αν και ο άμαχος πληθυσμός έχει διαταχθεί επανειλημμένα να εγκαταλείψει την κοινότητα, κάπου 15 χιλιόμετρα βόρεια από την ελεγχόμενη από τους Ρώσους πόλη Ντονέτσκ, εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί μερικοί πολίτες.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο προειδοποίησε νωρίτερα τους Ουκρανούς που βρίσκονται σε τομείς της χώρας οι οποίοι ελέγχονται από τον στρατό της Ρωσίας να φύγουν το ταχύτερο δυνατό, εν μέσω εντεινόμενης σεναριολογίας για την επικείμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού. Με μήνυμά της στο telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστιουκ συμβούλεψε τους συμπατριώτες της «στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές» είτε να πάνε σε τρίτες χώρες, ή να ετοιμαστούν για να μετακινηθούν το ταχύτερο από την περιοχή.