Σε ένα σύγχρονο γραφείο στο κέντρο του Κιέβου στην Ουκρανία, ένας 26χρονος Ουκρανός βετεράνος δείχνει με υπερηφάνεια ένα βίντεο στο τηλέφωνό του στο οποίο φιλάει με πάθος μια νεαρή γυναίκα σε μια κουζίνα.

Είναι μια διαφήμιση για το ReSex: μια φιλανθρωπική οργάνωση που προσπαθεί να βοηθήσει πρώην στρατιώτες που έχουν προβλήματα με τη σεξουαλική τους ζωή, αφού υπέστησαν σωματικά και ψυχικά τραύματα.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής ξεκίνησαν μια βίαιη πολιορκία της ουκρανικής πόλης – λιμάνι της Μαριούπολης, σφυροκοπώντας μεγάλο μέρος της σε ερείπια. Ο Χλιμπ Στριζένκο – τότε πεζοναύτης – ήταν ένας από τους υπερασπιστές της πόλης.

Μια έκρηξη τον έριξε από τον τρίτο όροφο ενός κτιρίου στο έδαφος. Στη συνέχεια καταπλακώθηκε κάτω από τα ερείπια.

Η λεκάνη, το σαγόνι και η μύτη του Χλιμπ έσπασαν και, εκτός από τη σοβαρή διάσειση, λέει ότι η θερμότητα από την έκρηξη έλιωσε τα γυαλιά του στο πρόσωπό του. Στη συνέχεια συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις και πιάστηκε αιχμάλωτος πολέμου.

Τον επόμενο μήνα, ο Χλιμπ απελευθερώθηκε και στάλθηκε πίσω στο ουκρανικό έδαφος ως μέρος μιας ανταλλαγής κρατουμένων. Αλλά λέει ότι έλαβε μικρή ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.

Το BBC μίλησε για πρώτη φορά με τον Χλιμπ λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή του και αργότερα μίλησε μαζί του κατά τη διάρκεια της αποκατάστασής του.

Την εποχή που ο Χλιμπ ήταν στο νοσοκομείο τον πλησίασε το ReSex.

«Μετά τον τραυματισμό μου στη λεκάνη είχα προβλήματα που χρειάστηκαν λίγο χρόνο για να επουλωθούν. Και [το θέμα του σεξ] δεν συζητήθηκε πολύ, οπότε δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό σε άλλους ανθρώπους σαν εμένα», λέει.

«Αυτό ήταν ένα κίνητρο για να συμμετάσχω στο έργο».

Η Ιβόν Κοστίνα είναι μία από τους ιδρυτές του Veteran Hub, της ομάδας που διαχειρίζεται την ReSex.

Λέει ότι είχαν για πρώτη φορά την ιδέα για την ReSex το 2018, όταν διάβασαν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι στρατιώτες των ΗΠΑ.

Αφού εξασφάλισαν χρηματοδότηση με την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, μίλησαν με Ουκρανούς στρατιώτες και εμπειρογνώμονες, για να βεβαιωθούν ότι έχουν προσαρμόσει τη βοήθειά τους ειδικά στους άνδρες και τις γυναίκες που τη χρειάζονται.

Αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα από τους πολίτες- και τους βετεράνους – όταν ζήτησαν για πρώτη φορά απαντήσεις σε ερωτήσεις τους στο διαδίκτυο. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν, σκέφτεσαι το σεξ!» λέει η Ιβόνα.

Έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν κάποιες από τις δικές τους προκαταλήψεις – όπως η λανθασμένη υπόθεση ότι οι τραυματισμένοι βετεράνοι θα σκεφτόντουσαν όλοι με τη σεξουαλική τους ζωή.

Αλλά συνολικά, λέει, η ανταπόκριση των βετεράνων ήταν συντριπτικά θετική.

Η φιλανθρωπική οργάνωση έχει τυπώσει περίπου 6.000 βιβλιαράκια και τα έχει στείλει σε ιατρικά κέντρα, βετεράνους και τις οικογένειές τους σε όλη την Ουκρανία και τα έχει διαθέσει στο διαδίκτυο.

Το ReSex ξεκίνησε επίσης μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βίντεο, γραφικά και μια γραμμή βοήθειας. Η φιλανθρωπική οργάνωση καλύπτει τα πάντα, από τον αυνανισμό έως τα σεξουαλικά παιχνίδια.

«Προσπαθούμε να τα καλύψουμε όλα», λέει η Ιβόνα, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης ένα τμήμα του βιβλιαρίου ειδικά για νέους τραυματίες βετεράνους που μπορεί να είναι παρθένοι.

Η Κατερίνα Σκοροχόντ, project manager του ReSex, λέει ότι δημοσίευσαν ξεχωριστούς οδηγούς για γυναίκες και άνδρες για να διασφαλίσουν ότι οι αντίστοιχοι σύντροφοι έχουν συγκεκριμένες συμβουλές προσαρμοσμένες στις εμπειρίες και το σώμα τους.

Τονίζει, ωστόσο, ότι το επίκεντρο του έργου είναι περισσότερο συναισθηματικό παρά η σωματικό.

«Πρόκειται για το πώς μπορείτε να αποδεχτείτε τον εαυτό σας, πώς μπορείτε να αγαπήσετε τον εαυτό σας και πώς μπορείτε να οικοδομήσετε μια σχέση με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας μετά από αυτούς τους τραυματισμούς – με το σεξ και με την οικειότητα στις σχέσεις».

Ο Χλιμπ σίγουρα μιλάει θετικά για το έργο στο οποίο συμμετείχε. Όταν ρωτήθηκε αν έχει κοπέλα μετά τους τραυματισμούς του, γελάει.

«Αφού επέστρεψα από την αιχμαλωσία και το νοσοκομείο, είχα μια κοπέλα και μετά μια άλλη όταν έκανα το ερωτηματολόγιο του έργου. Και τώρα έχω μια σύντροφο», λέει. «Μπορεί να έχασα μια».

Αλλά είπε ότι ήταν ευγνώμων για κάθε άτομο με το οποίο είχε βγει τον περασμένο χρόνο.

«Κάθε σύντροφος που είχα ήταν σημαντικός για μένα, για να ξανακερδίσω την αυτοπεποίθησή μου. Είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό».