Ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς σκοτώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Στη διάρκεια επιχείρησης της Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, επλήγησαν βάσεις διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης σκοτώθηκε ο Μεράντ Αμπού Μεράντ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων (της Χαμάς) στην πόλη της Γάζας, υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της φονικής επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

Ισραηλινός στρατός: «Δεν είναι εχθροί μας οι Παλαιστίνιοι άμαχοι της Γάζας»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των IDF, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, σημείωσε ότι η εντολή εκκένωσης του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας δόθηκε για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι παράπλευρων απωλειών μεταξύ των αμάχων. «Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα δεν είναι εχθροί μας. Δεν τους θεωρούμε εχθρούς και ούτε τους στοχοθετούμε ως τέτοιους.

Απαντώντας στις επικρίσεις διεθνών ΜΜΕ για την εντολή εκκένωσης ο Κόνρικους συμπλήρωσε: «Είναι λίαν θλιβερό ότι τόσα πολλά ΜΜΕ εστιάζουν στις δικές ενέργειες αντί να καταλογίζουν την ευθύνη στην οντότητα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και αυτή είναι η Χαμάς. Αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο αυτό. Αυτοί είναι που στοχθέτησαν τους δικούς μας αμάχους».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέκρινε χθες την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ και προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει φθάσει σε «νέο επικίνδυνο ιστορικό χαμηλό»

Σημαντική μετακίνηση Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού είπε ότι έχει παρατηρηθεί «σημαντική μετακίνηση Παλαιστινίων αμάχων προς τα νότια»« της Λωρίδας της Γάζας και επέκρινε τη Χαμάς που κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί «αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες».

«Δεν προσπαθούμε να σκοτώσουμε ή να τραυματίσουμε αμάχους», τόνισε.

Στη διάρκεια της νύχτας τα γραφεία της ανθρωπιστικής υπηρεσίας OCHA του ΟΗΕ ανέφεραν ότι υπολογίζουν σε δεκάδες χιλιάδες τον αριθμό των αμάχων στη Γάζα που μετακινήθηκαν προς τα νότια. Πριν την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ o OHE είχε κάνει λόγο για 400.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.