Η ανυποχώρητη στάση της Τουρκίας στην κύρωση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι η τελευταία σε μια σειρά ενεργειών που έχουν κάνει τους συμμάχους της στρατιωτικής συμμαχίας να γκρινιάζουν και να αγανακτούν», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, σημειώνοντας ότι «το 2017, η Τουρκία προέβη στην αμφιλεγόμενη απόφαση να αγοράσει ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα και έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην κουρδική πολιτοφυλακή την οποία είχαν υποστηρίξει οι ΗΠΑ στη Συρία».
Και μέχρι σήμερα, ο ηγέτης της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξακολουθεί να συνομιλεί τακτικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Επιπλέον, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, η Τουρκία εμπόδιζε και τη Φινλανδία να ενταχθεί στη συμμαχία.
Ιδιωτικά πάντως, ορισμένοι αξιωματούχοι διαφωνούν με την παρεμποδιστική προσέγγιση της Τουρκίας, τις εξωτερικές πολιτικές της που εναγκαλίζονται με τη Ρωσία και τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση. Και ορισμένοι παρατηρητές αναρωτιούνται ανοιχτά πώς η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, αποτελεί ακόμη μέλος της αμυντικής συμμαχίας της Δύσης.
Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι δεν έχουν εκδηλώσει καμία επιθυμία να ασχοληθούν με το θέμα. Επιμένουν ότι το ΝΑΤΟ και η Τουρκία έχουν εγκλωβιστεί σε έναν «αμοιβαία βολικό γάμο» -και οι σύμμαχοι, όπως έκαναν εδώ και χρόνια, πρέπει απλώς να βρουν έναν τρόπο για να τον κάνουν να λειτουργήσει.
Η Τουρκία φέρνει στο τραπέζι τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ. Συμβάλλει ενεργά στις αποστολές και τις επιχειρήσεις της συμμαχίας – κάτι που δεν ισχύει απόλυτα για όλα τα μέλη. Και το πιο κρίσιμο, βρίσκεται σε κορυφαία γεωπολιτική θέση μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, ελέγχοντας ποιος διέρχεται. Οι δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία θα μπορούσαν να την καταστήσουν χρήσιμο συνομιλητή σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία».
«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ για πολλούς λόγους», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο Politico, σημειώνοντας αναλυτικά τους λόγους: η γεωγραφική θέση, η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, η υποστήριξη της Ουκρανίας, διατήρηση της ροής των σιτηρών στον κόσμο.
Το Politico σημειώνει ότι η εξισορροπητική προσέγγιση της Τουρκίας αποδίδει. Η χώρα «υιοθέτησε μια προσέγγιση εξισορρόπησης των πάντων τόσο ρεαλιστικά προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, με το ευρωπαϊκό μέσο ενημέρωσης να υπογραμμίζει ότι η τακτική της είναι επιτυχημένη αποκομίζοντας οφέλη.