O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, παραχώρησε συνέντευξη στο Politico και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τους πρόσφυγες από τη Λιβύη, πριν φτάσουν στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση αντικρούει τους ισχυρισμούς για αμέλεια για το ναυάγιο στη Πύλο, που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες μετανάστες.«Αυτές οι τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν αν δεν σταματήσουμε τις αναχωρήσεις από τη Λιβύη και άλλα μέρη σε πλοία που δεν είναι αξιόπλοα», δήλωσε ο Δημήτρης Καιρίδης και πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν, δυστυχώς, περιπτώσεις όπου θα είναι απλώς αδύνατο να σώσουμε για πάντα ανθρώπινη ζωή».
Μάλιστα, εξήγησε πως μια λύση θα ήταν κι αυτή της «Επιχείρησης Σοφία», μιας ναυτικής αποστολής υπό την ηγεσία της ΕΕ, σχεδιασμένης να αναστείλει οδούς λαθρεμπορίου στη Μεσόγειο, η οποία επίσημα τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2020.
«Υποστηρίζουμε την έναρξη μιας «Επιχείρησης Sophia-plus» για τη διάλυση των οδών λαθρεμπορίας μεταναστών από τη Λιβύη.Τα πλοία της ΕΕ θα σταματούν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης με τη συμφωνία της τοπικής κυβέρνησης, την οποία ελπίζω ότι θα αποδεχτεί».
Ωστόσο, η ελληνική πρόταση είναι διαφορετική από την πρόταση της Ευρωβουλής. Ουσιαστικά θα στόχευε στο να εμποδίσει την αναχώρηση των σκαφών, στη διαδικασία διάλυσης των διαδρομών λαθρεμπορίου μέσω της Μεσογείου. Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν ότι η Λιβύη ήταν παραδοσιακά απρόθυμη να αφήσει πλοία της Ε.Ε. να εισέλθουν στα χωρικά της ύδατα για τέτοιες προσπάθειες και ότι τα κέντρα κράτησής της παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών.
Επιπλέον, ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε πως η ελληνική ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια και αρνήθηκε κάθε κριτική για τις πρόσφατες ενέργειές της σε μια συνεχιζόμενη εθνική έρευνα. Αντέκρουσε, δε, τις μαρτυρίες επιζώντων που κατηγορούσαν τις ελληνικές αρχές ότι ρυμούλκησαν το μεταναστευτικό πλοίο και τελικά προκάλεσαν την ανατροπή του. Επισήμανε ότι αυτές οι δηλώσεις «δεν αποτελούν σίγουρη απόδειξη».