Η Πομπηία καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., σκεπάζοντας τους κατοίκους κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας. Αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αυτή την ιστορία της καταστροφής μιας αρχαίας ρωμαϊκής πόλης που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Earth Science προσφέρει απόδειξη ότι η Πομπηία καταστράφηκε ταυτόχρονα από έναν τεράστιο σεισμό. Η ανακάλυψη δημιουργεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την κατάρρευση της πόλης και δείχνει ότι νέες προσεγγίσεις στην έρευνα μπορούν να αποκαλύψουν πρόσθετα μυστικά από καλά μελετημένους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι ερευνητές είχαν πάντα την εντύπωση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνέβαλε στην καταστροφή της πόλης. Ο αρχαίος συγγραφέας Πλίνιος ανέφερε ότι η έκρηξη του Βεζούβιου συνοδεύτηκε από βίαιες δονήσεις. Όμως, μέχρι σήμερα, δεν είχαν ανακαλυφθεί στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ιστορική αφήγηση. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Domenico Sparise από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας αποφάσισε να διερευνήσει αυτό το κενό στο αρχείο.

Ο Domenico Sparise είπε ότι οι ανασκαφές της Πομπηίας μέχρι σήμερα δεν είχαν συμπεριλάβει ειδικούς στον τομέα της αρχαιοσεισμολογίας, η οποία ασχολείται με τις επιπτώσεις των σεισμών στα αρχαία κτίρια. Οι συνεισφορά από ειδικούς σε αυτόν τον τομέα ήταν βασική για την ανακάλυψη.

Πομπηία: Έρευνα ανατρέπει όσα ήξερες για την έκρηξη του Βεζούβιου - Συνέβη και κάτι άλλο που την αποτελείωσε

Τα ευρήματα από την έρευνα στην Πομπηία

Η ομάδα επικεντρώθηκε στην Insula of the Chaste Lovers. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει πολλά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός φούρνου και ενός σπιτιού, όπου οι τοιχογραφίες έμειναν ημιτελείς από την έκρηξη. Μετά από ανασκαφές και προσεκτική ανάλυση, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τοίχοι στη νησίδα είχαν καταρρεύσει εξαιτίας ενός σεισμού.

Πρώτον, απέκλεισαν κινδύνους όπως η πτώση συντριμμιών ως κύρια αιτία της καταστροφής – μια εναπόθεση λίθων κάτω από τα θραύσματα του τοίχου στη νησίδα υποδηλώνει ότι δεν θρυμματίστηκε κατά το αρχικό στάδιο της έκρηξης. Στη συνέχεια συνέκριναν τη ζημιά με γνωστές επιπτώσεις της σεισμικής καταστροφής — για παράδειγμα, σε ιστορικά κτίρια.

Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης ένα ζευγάρι σκελετών καλυμμένους με θραύσματα τοίχων στη νησίδα. Ένας σκελετός έδειξε μάλιστα σημάδια ότι ο άνθρωπος προσπάθησε να κρυφτεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μοτίβα κατάγματος οστών και οι συντριπτικοί τραυματισμοί που παρατηρούνται σε σύγχρονα θύματα σεισμού είναι απόδειξη ότι αυτοί οι άτυχοι Ρωμαίοι σκοτώθηκαν από κατάρρευση κτιρίου.

Πομπηία: Έρευνα ανατρέπει όσα ήξερες για την έκρηξη του Βεζούβιου - Συνέβη και κάτι άλλο που την αποτελείωσε

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα της καταστροφής της Πομπηίας: Πρώτον, ηφαιστειακές πέτρες έπεφταν βροχή για 18 ώρες, προκαλώντας την κατάρρευση πολλών στεγών και τον θάνατο ανθρώπων που αναζητούσαν καταφύγιο. Στη συνέχεια, ένας σεισμός που προκλήθηκε από την έκρηξη ταρακούνησε την πόλη, σκοτώνοντας ακόμη περισσότερους κατοίκους. Τέλος, τεράστιες ροές τέφρας και συντριμμιών πέρασαν στους δρόμους της πόλης, σφραγίζοντας τη μοίρα της Πομπηίας για πάντα.

Η διεπιστημονική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε από τον Δρ Domenico Sparise και την ομάδα του θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στη διερεύνηση των επιπτώσεων της έκρηξης του Βεζούβιου σε πόλεις πέρα ​​από την Πομπηία. Ενώ η Πομπηία μπορεί να είναι το πιο διάσημο παράδειγμα πόλης που καταστράφηκε από το ηφαίστειο το 79 μ.Χ., δεν ήταν το μοναδικό.

Πομπηία: Έρευνα ανατρέπει όσα ήξερες για την έκρηξη του Βεζούβιου - Συνέβη και κάτι άλλο που την αποτελείωσε

*Photo Credits: Shutterstock

**Πηγή: NewYorkTimes.com