Για εκατομμύρια Αμερικανούς, η πρόσβαση στη διαδικτυακή πορνογραφία απαιτεί πλέον ταυτότητα. Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο μέλλον του διαδικτύου παγκοσμίως.

Αν επισκεφθείτε σήμερα τον ιστότοπο Pornhub, ενώ βρίσκεστε στην πολιτεία του Τέξας, μπορεί να απογοητευτείτε. Αντί για το συνηθισμένο περιεχόμενο που μπορεί να βρείτε σε έναν πορνογραφικό ιστότοπο, θα δείτε μόνο ένα βίντεο. Σε αυτό εμφανίζεται η σταρ ταινιών για ενήλικους
Σερί ΝτεΒίλ, η οποία, αντίθετα με αυτό που περίμενες συζητάει για τη δημόσια πολιτική.

«Όπως ίσως γνωρίζετε, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι απαιτούν από εμάς να επαληθεύουμε την ηλικία σας προτού σάς επιτρέψουμε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα μας», αναφέρει η ΝτεΒίλ στο βίντεο. Αντί να ζητά από τους χρήστες της να καταχωρούν φωτογραφία ταυτότητας σε κάθε επίσκεψη, εξηγεί, το Pornhub και το δίκτυο των αδελφών ιστοσελίδων αποφάσισαν απλώς να μπλοκάρουν όλους τους χρήστες της Πολιτείας.

Οι Τεξανοί δεν είναι οι μόνοι. Την ώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο, ένα μπλακ άουτ πορνογραφικού περιεχομένου βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις ΗΠΑ. Το 2023, το Αρκάνσας, το Μισισίπι, η Γιούτα και η Βιρτζίνια ψήφισαν νόμους που απαιτούν επαλήθευση της ηλικίας και το Pornhub μπλόκαρε όλους τους επισκέπτες, καθώς οι νόμοι έπιασαν τόπο. Ακολούθησαν η Βόρεια Καρολίνα και η Μοντάνα στις αρχές του 2024.

Η νομοθεσία στο Αϊντάχο, το Κάνσας, το Κεντάκι και τη Νεμπράσκα προκάλεσε επίσης μπλακ άουτ τις τελευταίες εβδομάδες. Ενόψει των νέων νόμων που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ, το μπλοκάρισμα θα μπορούσε να καλύψει την πλειονότητα του αμερικανικού Νότου μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. Το Pornhub – ο τέταρτος πιο δημοφιλής ιστότοπος σύμφωνα με μετρήσεις – μπορεί σύντομα να μπλοκαριστεί σε έναν στους τρεις Αμερικανούς.

Ο δηλωμένος στόχος αυτών των νόμων είναι η προστασία των παιδιών από την πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο εν μέσω ανησυχιών ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά με την ομαλοποίηση της επιθετικής ή βίαιης σεξουαλικής συμπεριφοράς και την ενθάρρυνση μη ρεαλιστικών προσδοκιών για το σεξ.

Μέχρι σήμερα, 19 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ψηφίσει νόμους που απαιτούν από τους πορνογραφικούς ιστότοπους να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών τους από το 2022, ενώ οι νομοθέτες έχουν προτείνει νομοσχέδια για την επαλήθευση της ηλικίας σε εθνικό επίπεδο.

Η κίνηση προς την απαίτηση ελέγχου ταυτότητας δεν περιορίζεται στις ιστοσελίδες ενηλίκων. Άλλοι προτεινόμενοι κανονισμοί στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην ΕΕ, στην Αυστραλία και σε μέρη της Ασίας ενδέχεται σύντομα να απαιτήσουν επαλήθευση της ηλικίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μια σειρά άλλων πλατφορμών.

Οι υποστηρικτές λένε ότι δεν διαφέρει από τον έλεγχο ταυτότητας που απαιτείται για την αγορά ενός πακέτου τσιγάρων, κάνοντας λόγο για προσπάθειες ασφάλειας κοινής λογικής που θα λειτουργήσουν τόσο καλά στο Διαδίκτυο, όσο και στο λιανικό εμπόριο.

«Είναι πολύ απλό», λέει ο Τέρι Σίλινγκ, πρόεδρος του American Principles Project, μιας συντηρητικής δεξαμενής σκέψης και μιας από τις βασικές οργανώσεις που υποστηρίζουν νόμους για την επαλήθευση της ηλικίας. «Δεν πιστεύουμε ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ποσότητα πορνογραφίας στην οποία έχουν πρόσβαση σήμερα».

Όσοι όμως αντιτίθενται στους νέους κανόνες λένε ότι οι νόμοι είναι κακοσχεδιασμένοι και θα μπορούσαν ακόμα και να ωθήσουν τους ανθρώπους σε πιο σκοτεινά μέρη του Διαδικτύου, θέτοντας παιδιά και ενήλικες σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας θα μπορούσαν να έχουν βαθιές συνέπειες για το μέλλον του Διαδικτύου και της ελευθερίας που παρέχει.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της πορνογραφίας, αυτό είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος της διαδικτυακής δραστηριότητας όλων μας», λέει ο Ντάνιελ Καν, ανώτερος τεχνολόγος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πολιτική συζήτηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης του διαδικτυακού κόσμου και των τεχνολογικών πλατφορμών που τον υποστηρίζουν, το Διαδίκτυο φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Πορνό: Μια πολωμένη συζήτηση

Μετά από αίτημα ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει τη μητρική εταιρεία του Pornhub Aylo και την ACLU, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συμφώνησε να επανεξετάσει το ζήτημα της επαλήθευσης της ηλικίας. Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι απόφαση θα πάρει το δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, η πρόσβαση στην πορνογραφία έχει γίνει ολοένα και μεγαλύτερο ζήτημα στο παρασκήνιο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Ο υποψήφιος του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του αντιπροέδρου, Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η πορνογραφία θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, ενώ σημαίνουσες συντηρητικές δεξαμενές σκέψης ζητούν την πλήρη απαγόρευση του πορνό σε περίπτωση που ο Τραμπ ανακτήσει τον Λευκό Οίκο.

Εάν το κίνημα επαλήθευσης της ηλικίας παραμείνει ανεξέλεγκτο, είναι πιθανό να αναγκαστείτε να συνδέσετε την ταυτότητά σας με μεγάλο μέρος της διαδικτυακής σας δραστηριότητας. Ορισμένες ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή κρατικής και εταιρικής επιτήρησης που θα μεταμόρφωνε τη διαδικτυακή μας συμπεριφορά.

«Αυτό είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, δεν αφορά μόνο το πορνό», λέει ο Έβαν Γκρίρ, διευθυντής της Fight for the Future, μιας ομάδας υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων. Ο Γκρίρ λέει ότι οι νόμοι για την επαλήθευση της ηλικίας είναι ένα συγκαλυμμένο τέχνασμα για την επιβολή λογοκρισίας σε όλο τον ιστό.

Ακτιβιστές προειδοποιούν ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό της πρόσβασης όχι μόνο στην πορνογραφία, αλλά και στην τέχνη, τη λογοτεχνία και τα βασικά στοιχεία για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+.

«Δεν είμαστε απλώς αντίθετοι λόγω κάποιας ευγενούς ιδέας περί ελεύθερης έκφρασης», λέει ο Γκρίρ. «Πιστεύουμε θεμελιωδώς ότι θα καταστήσει τα παιδιά λιγότερο ασφαλή, καθώς θα τα αποκόψει από την πληροφόρηση για μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα της ζωής τους».

Οι νέοι νόμοι αναζητούν απλώς «κάποια γρήγορη λύση για το Διαδίκτυο», λέει ο Γκρίρ. «Πρέπει να γίνει μια σημαντική και έγκυρη συζήτηση για τον αντίκτυπο του πορνό στην κοινωνία μας και οι πλατφόρμες θα πρέπει να πιεστούν να κάνουν περισσότερα για την προστασία των παιδιών».

«Αλλά από τη στιγμή που χρειάζεται σάρωση ταυτότητας για να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο, αυτό δημιουργεί αμέσως ένα εμπόδιο στην ελευθερία του λόγου και περιορίζει την πρόσβαση των ανθρώπων στις πληροφορίες».

Οι εκπρόσωποι των ομάδων που υποστηρίζουν την επαλήθευση της ηλικίας, εν τω μεταξύ, λένε ότι οι συμβιβασμοί αξίζουν τον κόπο και ότι αυτοί οι νέοι νόμοι είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο καθώς και απλοί στην εφαρμογή τους.

Οι αντίπαλοι των νόμων για την επαλήθευση της ηλικίας υποστηρίζουν ότι οι ομάδες που προωθούν αυτούς τους νόμους αποτελούν απόδειξη μιας ευρύτερης συντηρητικής ατζέντας. Η Κέλσι Μπούρκ, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα και συγγραφέας του βιβλίου «The Pornography Wars», πιστεύει ότι οι νόμοι για την επαλήθευση της ηλικίας αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ηθικής μάχης που λαμβάνει χώρα σε όλο τον κόσμο.

«Η προστασία των παιδιών φαίνεται να είναι κάτι στο οποίο όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε», λέει η Μπούρκ. «Αλλά αυτό μπορεί να μην αφορά πραγματικά τα παιδιά ή ακόμη και την πορνογραφία. Αντίθετα, είναι ένας τρόπος να κωδικοποιηθούν συγκεκριμένες ηθικές πεποιθήσεις για τη σεξουαλικότητα και το φύλο που μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με την πλειοψηφία των Αμερικανών».

Οι οργανώσεις που πιέζουν για τους νόμους είναι εδώ και καιρό ειλικρινείς σε θέματα LGBTQ+. Ένας Πρωταρχικός στόχος του American Principles Project, για παράδειγμα, είναι να αντιταχθεί στην κανονικοποίηση της τρανς ταυτότητας.

Το Εθνικό Κέντρο για τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση (NCOSE), μια συντηρητική ομάδα κατά της πορνογραφίας πιέζει επίσης για νόμους επαλήθευσης ηλικίας, έχει μια μακρά ιστορία της αντίθεσης στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Η οργάνωση εξέφρασε πρόσφατα τη «λύπη» της και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από προηγούμενες δηλώσεις, επιμένοντας ότι η «υποστήριξη και προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων» αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το NCOSE.

Τόσο το American Principles Project όσο και το NCOSE λένε ότι η υποστήριξή τους για τους νόμους επαλήθευσης ηλικίας αφορά την προστασία των παιδιών από το πορνό και τίποτα περισσότερο.

Προστατεύοντας τα παιδιά ή σπρώχνοντάς τα στο σκοτάδι;

Όταν πρόκειται για την προστασία των παιδιών, οι υπεύθυνοι της βιομηχανίας πορνό λένε ότι συμφωνούν με τους σκληρότερους επικριτές τους.

«Το Pornhub είναι υπέρ της έννοιας της επαλήθευσης της ηλικίας. Τελεία και παύλα», λέει ο Αλεξ Κεκέσι, αντιπρόεδρος της εταιρείας Aylo, τη μητρική εταιρεία του Pornhub. «Δεν θέλουμε παιδιά στις πλατφόρμες μας και χαιρετίζουμε την περαιτέρω ρύθμιση που θα καταστήσει δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την πρόσβαση των παιδιών σε περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία τους».

Το πρόβλημα, λέει, είναι ότι οι ισχύοντες νόμοι επαλήθευσης ηλικίας είναι αναποτελεσματικοί στην προστασία των παιδιών. Οι ειδικοί της πολιτικής για το Διαδίκτυο είναι ασήμαντο να παρακάμπτουν έναν κανονισμό για το Διαδίκτυο που ισχύει μόνο σε ορισμένες πολιτείες που χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN), που σας επιτρέπουν να αποκρύψετε την τοποθεσία σας. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν απλώς να ψάξουν για πορνό σε ιστότοπους που δεν ακολουθούν τους κανόνες.

Τα στελέχη της βιομηχανίας ενηλίκων δεν είναι τα μόνα που εκφράζουν αυτή την ανησυχία. Σύμφωνα με περισσότερους από μισή ντουζίνα ειδικούς στο Διαδίκτυο και την ασφάλεια των παιδιών που μίλησαν στο BBC, το τρέχον σύνολο νόμων επαλήθευσης ηλικίας θα μπορούσε να έχει ακούσιες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

«Αυτές οι εντολές μπορεί ακούσια να οδηγήσουν τα παιδιά σε πιο επικίνδυνα διαδικτυακά περιβάλλοντα», λέει ο Bob Cunningham, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC).

Ενώ ορισμένοι mainstream ιστότοποι πορνό επιλέγουν να συμμορφωθούν με τους νέους νόμους, είτε επαληθεύοντας τις ηλικίες είτε αποσυρόμενοι εντελώς από τις πολιτείες, εκατομμύρια άλλοι ιστότοποι δεν ενοχλούν. Και σύμφωνα με πολλούς ειδικούς στην ασφάλεια των παιδιών, οι mainstream ιστοσελίδες πορνό κάνουν καλύτερη δουλειά στην αστυνόμευση επικίνδυνου και παράνομου περιεχομένου από εκείνες που είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν τη νέα νομοθεσία.

Το επιχείρημα από τη βιομηχανία ενηλίκων είναι ότι αν οι άνθρωποι πρόκειται να δουν πορνό, οι mainstream ιστότοποι είναι μερικά από τα ασφαλέστερα μέρη για να το κάνουν.

Το Pornhub έχει αντιμετωπίσει κριτική στο παρελθόν για θέματα ασφάλειας τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες στην ιστοσελίδα του. Για παράδειγμα, βρέθηκε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, απεικονίσεις βιασμού και άλλο επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο στον ιστότοπο.

Η Aylo λέει ότι αυτές οι ιστορίες παρερμήνευσαν το ζήτημα, καθώς τέτοια προβλήματα ήταν σε ολόκληρη τη βιομηχανία, όχι μόνο στην επιχείρηση πορνό, αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες μεγάλες πλατφόρμες.

Το Pornhub και οι αδελφές ιστοσελίδες του έχουν επίσης αγοραστεί από νέους ιδιοκτήτες και η Aylo λέει ότι έκτοτε έχει αυστηροποιήσει τις πρακτικές του. Σύμφωνα με τον Κεκέσι, κάθε κομμάτι περιεχομένου που ανεβαίνει στο Pornhub ελέγχεται πλέον χειροκίνητα από έναν άνθρωπο.

Και ενώ το Pornhub πιστεύει ότι οι τακτικοί χρήστες αξίζουν ένα αυξημένο επίπεδο ιδιωτικότητας, η εταιρεία απαιτεί από όλους όσους ανεβάζουν ή εμφανίζονται σε περιεχόμενο στην πλατφόρμα να επαληθεύουν την ηλικία, την ταυτότητα και τη συγκατάθεσή τους.

Τον Μάιο του 2024, η Aylo συνεργάστηκε με το Internet Watch Foundation (IWF), μια ομάδα που εργάζεται για την πρόληψη της κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. «Η Aylo έχει επιδείξει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειές της να κάνει τις πλατφόρμες της ασφαλέστερες», λέει η Σούζι Χάρτγκρίεβς, διευθύνουσα σύμβουλος της IWF. «Ελπίζουμε και άλλοι ιστότοποι ψυχαγωγίας ενηλίκων να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».

Οι ιστότοποι που συμμορφώνονται με τους νόμους επαλήθευσης ηλικίας λένε ότι έχει ήδη σημειωθεί αισθητή μείωση των χρηστών που παραμένουν στον ιστότοπό τους. Το xHamster, μια κορυφαία πλατφόρμα βίντεο για ενήλικες που λέει ότι ελέγχει τα αναγνωριστικά και συμμορφώνεται με όλους τους νόμους επαλήθευσης ηλικίας στις ΗΠΑ, λέει ότι μόνο το 6% των επισκεπτών στον ιστότοπό της προσπαθούν να περάσουν από επαλήθευση ηλικίας.

«Για να μιλήσουμε ειλικρινά, αυτό οδηγεί στην καταστολή των πιο υπεύθυνων ιστότοπων στον κλάδο υπέρ εκείνων που συχνά δεν επαληθεύουν τους χρήστες, δεν ελέγχουν το περιεχόμενο, δεν ενσωματώνουν την επαλήθευση ηλικίας και κρύβουν τη δικαιοδοσία τους», λέει ένας εκπρόσωπος του xHamster.

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι αντίκτυπο έχουν οι νόμοι.

«Συμφωνώ ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να γίνει αυτό», λέει ο Πίντερ του NCOSE. Μπορεί να υπάρχει ένα μικρό τμήμα παιδιών που καταλήγουν σε πιο επικίνδυνες τοποθεσίες, λέει, «αλλά πολλά μικρά παιδιά σκοντάφτουν τυχαία σε αυτά τα πράγματα, οπότε όσο περισσότερα εμπόδια έχουν για να τα βρουν, τόσο το καλύτερο».

Δούρειος ίππος;

Παρόμοιες ανησυχίες περιβάλλουν άλλους κανονισμούς επαλήθευσης ηλικίας. Για παράδειγμα, το Νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο θα επιβάλει ηλικιακούς περιορισμούς στο πορνό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολλές μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες. 

Η Wikipedia δήλωσε πρόσφατα ότι θα αρνηθεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες επαλήθευσης ηλικίας του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή θα «παραβίαζε τη δέσμευσή μας να συλλέγουμε ελάχιστα δεδομένα σχετικά με τους αναγνώστες και τους συνεισφέροντες». Οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν οριστικοποιήσει ακριβώς πώς οι εταιρείες θα πρέπει να επαληθεύσουν τις ηλικίες, αλλά οι προτάσεις περιλαμβάνουν τους ίδιους αμφιλεγόμενους ελέγχους ταυτότητας.

Και στην Ουάσιγκτον, οι Αμερικανοί νομοθέτες συζητούν ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται «Νόμος για την ασφάλεια των παιδιών στο Internet» (KOSA) που θα εγκαθιστούσε παρόμοιους περιορισμούς σε όλες τις ΗΠΑ. Η εκτεταμένη απώθηση πυροδότησε τροποποιήσεις στην KOSA που Υπόσχεση να παραιτηθείτε από την επαλήθευση ηλικίας, αλλά οι αντίπαλοι λένε ότι το νομοσχέδιο θα εξακολουθεί να δίνει μη εκλεγμένους αξιωματούχους ευρείες εξουσίες για τη λογοκρισία του ιστού.

Η Μπούρκ του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα και άλλοι επικριτές λένε ότι πολλοί νόμοι επαλήθευσης ηλικίας είναι αρκετά ασαφείς ώστε να σαρώνουν πολύ περισσότερα από το περιεχόμενο που προορίζεται για σεξουαλική ικανοποίηση.

Η νομοθεσία που επιβάλλει την επαλήθευση της ηλικίας ισχύει συνήθως για οποιονδήποτε ιστότοπο όπου το 25% έως 33% του περιεχομένου είναι «επιβλαβές για ανηλίκους». Και στο Κάνσας, για παράδειγμα, ο νόμος που ορίζει το περιεχόμενο που είναι επιβλαβές για τους ανηλίκους περιλαμβάνει “Πράξεις της… ομοφυλοφιλία», λέει.

Ο γερουσιαστής του Κάνσας Τζέρεμι Ράιαν Κλέις, ο οποίος εισήγαγε τον νόμο περί επαλήθευσης ηλικίας της πολιτείας, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδικτυακή ανωνυμία έχει συμβάλει σε μια σειρά προβλημάτων όπως η κακοποίηση παιδιών, η διακίνηση ναρκωτικών, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Αλλά οι υποστηρικτές των πολιτικών ελευθεριών υποστηρίζουν ότι η ίδια ανωνυμία είναι επίσης υπεύθυνη για τις ελευθερίες που έκαναν το διαδίκτυο μια τόσο θετική, επαναστατική δύναμη.

«Η επαλήθευση της ηλικίας επιβαρύνει την ικανότητα των ενηλίκων να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο, επειδή σημαίνει ότι όλοι οι χρήστες πρέπει να επαληθεύουν τις ηλικίες τους, όχι μόνο τα παιδιά», λέει η Βέρα Έιλμαν, μία από τις δικηγόρους της ACLU που εργάζεται στην επερχόμενη υπόθεση του Pornhub στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανωνυμία στο διαδίκτυο, στερώντας από τους ανθρώπους το δικαίωμά τους να εξερευνούν ιδέες και να μιλούν ελεύθερα. «Σε συνδυασμό, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα είναι πολύ πιο διστακτικοί να ασχοληθούν με περιεχόμενο που είναι νόμιμο για πρόσβαση».

Ο Πίντερ αναγνωρίζει ότι αυτές είναι εύλογες ανησυχίες σχετικά με την επαλήθευση της ηλικίας πρέπει να μετριαστούν. Αλλά, υποστηρίζει, οι «απολυταρχικοί» πρέπει επίσης να αποδεχτούν την ανάγκη να ανταλλάξουν κάποια ιδιωτικότητα προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά.

Πηγή: BBC

Photo Credit: Shutterstock