Περιεχόμενα
Ακόμη δεν φόρεσε επίσημα το στέμμα ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και ξεκίνησαν τα προβλήματα! Εν όψει της ενθρόνισής του, μεγάλες είναι οι αντιδράσεις στη Βρετανία σχετικά με το κόστος της και το ποσό επιβάρυνσης των Βρετανών φορολογούμενων.
Παρότι ο νέος βασιλιάς φέρεται να σχεδιάζει μια «φθηνότερη» στέψη επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει κρίση ακρίβειας, το κύμα των διαμαρτυριών δεν λέει να κοπάσει. Αυτό το Σάββατο, ωστόσο, η Βρετανία θα γιορτάσει την στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ και της βασίλισσας Καμίλα –την πρώτη στέψη εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.
Η χώρα είναι έτοιμη για τριήμερη γιορτή που περιλαμβάνει πάρτι στους δρόμους και τεράστιες συγκεντρώσεις, το ερώτημα όμως παραμένει και απασχολεί πολλούς ανθρώπους: πόσο θα κοστίσει όλο αυτό και ποιος το πληρώνει;
Η σύντομη απάντηση είναι πως το θέμα αυτό είναι αρκετά περίπλοκο.
Ο λογαριασμός την ενθρόνισης
Όπως συμβαίνει με τους Ιωβηλαίους και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, το πραγματικό συνολικό κόστος θα γίνει γνωστό αφού περάσουν μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την εκδήλωση. Αλλά οι διοργανωτές της τελετής υπολόγισαν ότι η στέψη θα κοστίσει περίπου 113 εκατομμύρια ευρώ (ή 100 εκατομμύρια £).
Σε αντίθεση με τους γάμους, τους οποίους πληρώνει η βασιλική οικογένεια, η στέψη είναι κρατική υπόθεση, επομένως οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό. Μεγάλο μέρος των εξόδων της βασιλικής οικογένειας καλύπτεται από ένα ετήσιο κονδύλι των φορολογουμένων, γνωστό ως Sovereign Grant.
Η χρηματοδότηση για το Sovereign Grant προέρχεται κατά ένα ποσοστό από τα έσοδα του Crown Estate, δηλαδή από κτήματα και εκμεταλλεύσεις που ανήκαν στον μονάρχη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, αλλά πλέον ελέγχονται ανεξάρτητα από ένα συμβούλιο.
Το 2022 ορίστηκε στο ισοδύναμο των 97 εκατομμυρίων ευρώ –περίπου 1,50 ευρώ για κάθε άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που συγκεντρώνεται πηγαίνει για συντήρηση ακινήτων, έξοδα μισθοδοσίας, έξοδα ταξιδιού και εκδηλώσεις.
Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ κόστισε 1,5 εκατομμύρια λίρες το 1953. Αυτό ισοδυναμεί με 56 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινά χρήματα. Το αυξημένο ποσό για την στέψη του Καρόλου οφείλεται κυρίως στην ασφάλεια, ειδικά όταν πρόκειται για πιθανούς κινδύνους τρομοκρατικών επιθέσεων -κάτι που δεν αποτελούσε τόσο μεγάλο ζήτημα στη δεκαετία του 1950.
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει θυμό για την στέψη
Επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο υφίσταται κρίση κόστους ζωής, με αυξανόμενες τιμές σε τρόφιμα και Ενέργεια, καθώς λαμβάνει χώρα και ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, οι άνθρωποι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επικρίνουν τη βασιλική οικογένεια για τη διοργάνωση μιας τόσο πολυτελούς εκδήλωσης.
«Το γεγονός ότι επιτρέπεται στον βασιλιά Κάρολο να έχει μια πλούσια στέψη εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, είναι απολύτως αηδιαστικό», σχολίασε ένας χρήστης του Twitter.
«Δεν επαρκούν χρήματα για τους γιατρούς, αλλά μπορούμε να ξοδέψουμε εκατομμύρια για αυτό», πρόσθεσε άλλος χρήστης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, το 51% των Βρετανών δεν πιστεύει ότι η στέψη πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τους φορολογούμενους. Το Στέμμα εξήγησε ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ συμφωνεί με αυτές τις απόψεις και αποφάσισε να «μειώσει» τους εορτασμούς. Η τελετή θα είναι μικρότερη από εκείνη της μητέρας του -θα διαρκέσει 90 λεπτά έως 2 ώρες, αντί για 3 ώρες όπως της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Ο Κάρολος θα έχει επίσης λιγότερους προσκεκλημένους: περίπου 2.200 αξιωματούχοι και ξένοι ηγέτες θα είναι παρόντες, σε σύγκριση με τους περισσότερους από 8.200 καλεσμένους που παρευρέθηκαν στην τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Ο βασιλιάς θα επιλέξει επίσης μια στρατιωτική στολή, αντί για μια προσαρμοσμένη και πολύ ακριβή στολή στέψης.
Για κάποιους αξίζει τα λεφτά του
Για κάποιους όμως αυτό δεν είναι αρκετό! Ο Γκράχαμ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της αντιμοναρχικής ομάδας Republic, χαρακτήρισε την στέψη «ακριβή παντομίμα» και μοιράστηκε ένα tweet που ανέφερε ότι η στέψη θα έχει κόστος τουλάχιστον 280 εκατομμυρίων ευρώ.
Για ορισμένους βασιλόφρονες, πάλι, αξίζει τα λεφτά του. Υποστηρίζουν ότι τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα για την τελετή θα καλύψουν το κόστος και οι τουρίστες που θα ταξιδέψουν για την στέψη θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Brand Finance, ο γάμος του Γουίλιαμ και της Κέιτ απέφερε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για τη βρετανική οικονομία το 2018.