Σε όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, η Λευκορωσία αποτέλεσε με όλη της την διάθεση έναν απόλυτο σύμμαχο της Ρωσίας, με τον Πρόεδρο της, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να συνηγορεί στις δηλώσεις και τακτικές του Βλάντιμιρ Πούτιν. Αυτή η σχέση ενισχύεται μετά και τη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στους δύο για να υπάρξει σταθμός τακτικών πυρηνικών στη Λευκορωσία.

Πρόκειται για κάτι που ο ίδιος ο Λουκασένκο έκανε συχνά λόγο και εξηγούσε την ανάγκη για τη συμμαχία να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν πρόκειται να παραβιαστούν οι υπογεγραμμένες συμφωνίες για την ανάπτυξη πυρηνικών που έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία πριν μερικά χρόνια μαζί με την Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο εδώ: πρώτα, οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό για δεκαετίες. Για χρόνια έχουν αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στις περιοχές των συμμάχων τους. Συμφωνήσαμε να κάνουμε το ίδιο, δίχως να παραβιάζουμε τις δεσμεύσεις μας, το τονίζω αυτό, σχετικά με την μη χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Ρωσία θα κατασκευάσει μια υποδομή αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων που θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει, σύμφωνα με τους Ρώσους, μεταφορά δικαιωμάτων χρήσης και ελέγχου των όπλων στο Μινσκ.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Ρωσία έχει σταθμεύσει 10 πολεμικά αεροσκάφη στην Λευκορωσία, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά. Ήδη, από τη Μόσχα έχουν μεταφερθεί μερικοί πύραυλοι Iskander που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυρηνικά όπλα.