Περίμενε κανείς εκπλήξεις στην κατάταξη της ετήσιας έκθεσης για την Παγκόσμια Ευτυχία (World Happiness Report), που δημοσιεύτηκε χθες από την επιτροπή βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ; Όχι, βέβαια. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία χτύπησε πρωτιά. Οι Φινλανδοί έχουν θρονιαστεί στην κορυφή από το 2016 και, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, δύσκολα θα βρεθεί άλλο κράτος για να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους. Αν και είναι αλήθεια ότι κάποιες άλλες χώρες της Σκανδιναβίας προσπαθούν σκληρά.

Η έκθεση, με έξι κεφάλαια και συνολικά 166 σελίδες, δημοσιεύτηκε από το UN Sustainable Development Solutions Network και φέρνει την Ελλάδα στην 58η θέση μεταξύ συνολικά 137 κρατών που αξιολογήθηκαν. Η χώρα μας δεν άλλαξε θέση την τελευταία τριετία, άλλωστε η κατάταξη γίνεται με βάση το μέσο όρο της βαθμολογίας για τα έτη 2020-2022.
Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 5,931 πόντους, κοντά στην Πορτογαλία (5,968), τη Νότια Κορέα (5,951), τον Μαυρίκιο (5,902) και την Ταϊλάνδη (5,843).

Προτελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το πιο ανησυχητικό, πάντως, για την πατρίδα μας είναι ότι είμαστε οι δεύτεροι πιο δυστυχισμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Αν απομονώσουμε τους 27, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση και ξεπερνάει μόνο τη Βουλγαρία (5,466 πόντοι).

Η έκθεση βασίζεται σε αριθμητικά στοιχεία, αλλά δεν εξετάζει μόνο τα οικονομικά δεδομένα. Το ύψος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ένας από τους έξι παράγοντες που επηρεάζουν τη βαθμολογία. Τα άλλα είναι η ποιότητα των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, το προσδόκιμο ζωής και οι υπηρεσίες υγείας, το επίπεδο των ατομικών ελευθεριών και κυρίως του κατά πόσο υπάρχουν ευκαιρίες για να αλλάξει η ζωή του πολίτη, το επίπεδο γενναιοδωρίας και το ύψος της διαφθοράς.

Όπως είναι φυσικό, οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Μετά τη Φινλανδία, ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Δανία, μετά η Ισλανδία, το Ισραήλ και η Ολλανδία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Νέα Ζηλανδία.

Από τις μεγάλες δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 15η θέση, η Γερμανία στην 16η, η Μεγάλη Βρετανία στην 19η και η Γαλλία στην 21η. Η Κύπρος με βαθμολογία 6,130 πόντους βρίσκεται στην 46η θέση, μάλιστα ξεπέρασε για λίγο μέχρι και την Ιαπωνία!

Ανεβαίνει ο δείκτης ευτυχίας, κατρακυλούν οι Τούρκοι

Αν βγαίνει κάτι θετικό από την έκθεση (και) για την Ελλάδα είναι ότι παγκόσμιος δείκτης ευτυχίας ανεβαίνει αργά και σταθερά. Η διετία της πανδημίας, που χτύπησε όλη την ανθρωπότητα, προκάλεσε πίεση και στα οικονομικά δεδομένα, αλλά και στις υπηρεσίες υγείας των πιο ανεπτυγμένων κρατών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογίας, οι άνθρωποι θεωρούν ότι το μέλλον τους θα είναι καλύτερο.

Χαρακτηριστική είναι η πτώση της Τουρκίας. Από την 97η θέση κατρακύλησε στην 106η, με βαθμολογία μόλις 4,614 πόντους. Η γειτόνισσά μας είναι μακράν η πιο δυστυχισμένη ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις.

Εκεί, πάντως, που η δυστυχία χτυπάει κόκκινο είναι το Αφγανιστάν. Η ασιατική χώρα όπου κάνουν κουμάντο οι Ταλιμπάν βρίσκεται 137η και καταϊδρωμένη στην λίστα. Οι περισσότερες χώρες της τελευταίας 20άδας είναι κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, ο Νίγηρας, η Λιβερία και η Μπουρκίνα Φάσο.