Με δελτίο Τύπου από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου, ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (19/6) ότι ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, υπεύθυνος για την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ονομασία Qatargate.
«Ως προληπτικό μέτρο και για να επιτρέψει στη Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της με ηρεμία και να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και επαγγελματικών ευθυνών, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μας ενημερώνει ότι αποφάσισε απόψε να αποσυρθεί από τον φάκελο. , παρά την απουσία αποτελεσματικών στοιχείων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του κάθε ομιλητή και το ουσιαστικό έργο που έχουν κάνει οι ανακριτές και ο ίδιος σε αυτόν τον φάκελο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Qatargate: Παρακολουθούσαν τα κινητά τηλέφωνα δικαστών και ανακριτών
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου αποκάλυπταν ότι κατασκοπευτικό λογισμικό εντοπίστηκε σε τηλέφωνα της βελγικής αστυνομίας και δικαστών, μεταξύ των οποίων και στο τηλέφωνο του δικαστή Μισέλ Κλεζ.
Σύμφωνα με την LeSoir, η βελγική αστυνομία και οι δικαστές ενημερώθηκαν ότι το τηλέφωνό τους έδειξε ίχνη spyware.
«Έπειτα από υποψίες για κατασκοπεία, πολλές συσκευές ανατέθηκαν σε ομοσπονδιακούς αστυνομικούς της Μονάδας Εγκλήματος Υπολογιστών (FCCU), οι οποίοι ειδικεύονται σε περίπλοκες μορφές εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Τα τηλέφωνα εισαγγελέων, δικαστών-ανακριτών, αστυνομικών, ακόμη και του προσωπικού του δικαστικού συστήματος έχουν υποβληθεί σε εκτενή και επανειλημμένη ανάλυση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αναλύσεις υποδηλώνουν μόλυνση των τηλεφώνων από spyware, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδονται στους ενδιαφερόμενους. Η συσκευή του ανακριτή Μισέλ Κλεζ είναι ένα από τα τηλέφωνα που βρέθηκαν θετικά», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, το οποίο έχει διασταυρώσει αυτές τις πληροφορίες με πολλές πηγές τους τελευταίους μήνες. Το RTBF διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των τηλεφωνικών τερματικών που επηρεάζονται.
Τότε, η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν σχολίασε την υπόθεση, «δεδομένης της ευαισθησίας του φακέλου», και παρέπεμψε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία για επικοινωνία. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.