Λίγες ημέρες πριν διεξαχθούν οι τουρκικές εκλογές, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο επίκεντρο φημολογίας γύρω από την κατάσταση της υγείας του. Φημολογία που ξέσπασε μετά την έντονη δυσφορία και την κατάρρευσή του στη διάρκεια συνέντευξης. Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν αναφορές πως έχει υποστεί καρδιακό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Ξένα μέσα κάνουν λόγο για ανακοίνωση του γραφείου του Ερντογάν, η οποία όμως προς το παρόν δεν έχει δημοσιευτεί κάπου και ήδη έχουν υπάρξει διαψεύσεις ως προς το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος νοσηλεύεται μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, έκανε μια ανάρτηση στο Twitter όπου διέψευσε τα περί εμφράγματος, κάνοντας λόγο για «εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς» και πως «ο Πρόεδρος θα είναι παρών στα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου μέσω τηλεδιάσκεψης».

Καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται για πρώτη φορά σε τέτοιο καθεστώς αμφισβήτησης εντός της Τουρκίας, αυτή η είδηση ενίσχυσε τις φωνές που ζητούν το τέλος του και μιλούν για ακαταλληλότητα του ώστε να έχει την πιο ηγετική θέση της χώρας.

Η στιγμή της κατάρρευσης σε τηλεοπτική εκπομπή

Από το πρωί της Τετάρτης ο 69χρονος είχε καταρρεύσει στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, κάτι που οδήγησε στην απόφαση να ακυρώσει την παρουσία του σε τρεις τηλεοπτικές εκπομπές.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε μέλος του αγαπημένου μου έθνους, κάθε έναν από τους αδελφούς και τις αδελφές μου για τις ευχές και τις προσευχές τους για περαστικά λόγω της μικρής δυσφορίας που είχα κατά τη διάρκεια της εκπομπής λόγω του πολυάσχολου προγράμματός μου.

Δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να συναντηθώ σήμερα με τους συμπατριώτες μου από το Kırıkkaleli, το Yozgat και το Sivas. Τους ζητώ όλους να με συγχωρήσουν. Ο Φουάτ Οκτάι θα παραστεί εκ μέρους μας στις εκπομπές του Kırıkkale, του Yozgat και του Sivas.

Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας από αύριο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να φέρουμε το αγαπημένο μας έθνος στους στόχους του αιώνα της Τουρκίας. Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι υγεία, ειρήνη και ευημερία σε όλους τους πολίτες μου».

Στη διάρκεια της συνέντευξης όπου έγινε εμφανής η αδιαθεσία του, μέλη του συνεργείου ανέφεραν ότι ο Ερντογάν φαινόταν πως είναι καταβεβλημένος.

Η ανησυχία που προκλήθηκε στα τουρκικά μίντια και στη δημόσια σφαίρα, ανάγκασε τον Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπο του κυβερνόντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, να ευχαριστήσει για τις ευχές για την υγεία του Ερντογάν, τονίζοντας πως χαίρει άκρας υγείας.